Składniki:
-
duży pęczek botwiny (ja dałam jeden pęczek duży i jeden mniejszy; jeśli
buraczki przy botwinie są zbyt małe, można dodać dodatkowo jednego
buraka)
- 1,5-2 litry bulionu
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany (dałam tylko 3 łyżki)
- łyżeczka cukru (dałam dwie)
- sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
Botwinkę
przebrać i dokładnie wypłukać. Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub
plasterki. Liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki wrzucić do bulionu i
gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać łodygi i liście. Czosnek
posiekać i dorzucić do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku
cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodać koperek i śmietanę (wymieszaną z
gorącą zupą, żeby się nie zważyła). Podawać z ziemniakami lub/i jajkiem
na twardo. Smacznego :)