Powered By Blogger

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Botwinkowa

Składniki:
- duży pęczek botwiny (ja dałam jeden pęczek duży i jeden mniejszy; jeśli buraczki przy botwinie są zbyt małe, można dodać dodatkowo jednego buraka) 
- 1,5-2 litry bulionu
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany (dałam tylko 3 łyżki)
- łyżeczka cukru (dałam dwie)
- sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
Botwinkę przebrać i dokładnie wypłukać. Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać łodygi i liście. Czosnek posiekać i  dorzucić do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.  Na końcu dodać koperek i śmietanę (wymieszaną z gorącą zupą, żeby się nie zważyła). Podawać z ziemniakami lub/i jajkiem na twardo. Smacznego :)

Kalafiorowa




Składniki:
  • mięso (dwa udka z kurczaka albo skrzydełka na przykład)
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler (korzeń i liście), kawałek pora
  • 3-4 większe ziemniaki
  • pół dużego kalafiora lub mały kalafior
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 łyżki śmietany
 Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i  korzeń selera obrać i pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Z mięsa i całej włoszczyzny przygotować wywar. W trakcie gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Po około 10 minutach dorzucić podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Po koniec zabielić zupę śmietaną i doprawić do smaku  solą i pieprzem. Przed podaniem wyciągnąć liście selera i pora.  Smacznego :)

Wyśmienita cebulowa...



Składniki:
  • 450 g cebuli
  • 450 g brukselki
  • 30 g masła
  • 1,2 litra wywaru z warzyw lub kurczaka (dałam 1,5 l wywaru warzywnego)
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łodyga tymianku (dałam łyżeczkę suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne (u mnie zamiast pieprzu cayenne suszone papryczki chili)
  • grecki jogurt lub kwaśna śmietana

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Brukselkę umyć, odciąć jej końce i przekroić na połówki. W garnku  na maśle dusić pod przykryciem cebulę przez ok. 30-40 minut (ogień pod garnkiem powinien być malutki, a cebulę należy co jakiś czas mieszać, aby się nie przypalała). Po tym czasie dodać do cebuli cukier, wymieszać i dusić bez przykrycia przez jeszcze 10-15 minut. Dodać brukselkę, wywar i tymianek. Gotować jeszcze kilkanaście minut, tak aby brukselka zmiękła, ale nie rozgotowała się. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zmiksować lub nie, wedle gustu. Podawać z jogurtem. Smacznego!

Jajecznica z pomidorami

2-3 jajka
pól niedużej cebulki
1 pomidor
sól pieprz, słodka papryka do smaku.
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Do smażenia masełko lub olej słonecznikowy w zależnosci od preferencji .
Jednak wybierając olej do smażenia wybierzmy jak najbardziej neutralny w smaku np. słonecznikowy, z pestek winogron bądż ryżowy

kroimy drobno cebulkę solimy, w tym czasie dodaje też paprykę wówczas cebulka ma ładny kolor i smaczek  wrzucamy na patelnię podsmażamy, ja lubię jak się lekko zarumieni, a nie tylko zeszkli wówczas nadaje piękny aromat i smak jajecznicy, dlatego podsmażajmy ja na małym ogniu często mieszając. Pomidora obieram ze skórki parząc go wcześniej we wrzątku, można również pozbawić pomidora pestek, ale ja je zostawiam moja rodzinka lubi pesteczki ;)) . Kroimy pomidorka w kostkę i wrzucamy do zarumienionej cebulki, i chwile prażymy wszystko razem dodajemy pieprz. Gdy pomidor zaczyna mięknąć i rozpływać się wbijamy jajka i wysmażamy tak jak lubimy, ponoć najlepsza jajecznica jest lekko ścięta :))- na pewno taka jest lepiej przyswajana przez organizm. :)), posypujemy szczypiorkiem i gotowe :))

Chleb w jaju z kiełbaską -wersja dla wymagających :)

  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • pęczek szczypiorku,
  • cebula,
  • laska kiełbasy,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • sól, pieprz,
  • czerstwy chleb.

Opis przygotowania


Jajka ubić, dodać śmietanę, mleko, mąkę oraz posiekany szczypiorek. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku. Chleb maczać w masie, smażyć na oleju, na złoto z obu stron.

Na dobry humor...

Brunetka na safari mówi do blondynki:
- Widzisz te duże zwierzę?
- Nie słoń mi zasłonił.

Na dobry humor...

Jasiu pisze list do Świętego Mikołaja:
- Mikołaju przynieś mi braciszka.
Mikołaj odpowiada.
- Przyślij mi mamusię.

Czy wiesz że....

Ból ucha-Najlepszym i sprawdzonym sposobem jest kompres z cebuli.Pokrojoną w plastry cebulę zawinąć w ściereczkę. Na chore ucho położyć folię nasmarowaną kremem aby nie dostawało się powietrze, nałożyć kompres i szczelnie zakryć opaską lub czapką. potrzymać ok. 2 godz.

Sentencja na dzis...

Szczęście to być z kimś. I być dla drugiej osoby kimś jedynym.