
1 kg
serduszek drobiowych
1 średnia cukinia
2-3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
200 ml śmietany
liść laurowy-4 -5 szt
ziele angielskie 4-6 szt
cynamon- 1 łyżeczka
rozmaryn 1 duża łyżka
łyżka przyprawy do drobiu po myśliwsku
cebulka smażona w kostce 2 szt
kostka rosołowa drobiowa 1 szt
olej
Cukinię umyć , usunąć miąższ , pokroić w cienkie paski, serca umyć oczyścić, pokroić wzdłuż na
połówki, cebule skroić w pół talarki .Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę serca, ziele
ang, liście laurowe., dusić ok. pół godz jak najdłużej nie dolewając wody,
pozwolić na odparowanie powstałego sosu, dodać cynamon, rozmaryn, kostki ,przyprawę
do drobiu gdy już zgęstnieje i lekko
zacznie przywierać do dna ,podlać 1,5-2 szkl wody, dusić kolejne 4-5 min. Dodać
cukinię pietruszkę i marchew, gotować 10 min, wlać śmietanę ,wymieszać
zagotować, doprawić do smaku wg gustu. Podawać z ziemniakami, kasza, ryżem,
makaronem lub pieczywem… smacznego:))