Na budowie Kowalski lata w te i z powrotem z pustą taczką.
Widząc to kierownik pyta:
- Co tak z tą pustą taczką latacie?
- Panie kierowniku - mówi Kowalski - taki zapierdol, że nie ma kiedy załadować.
środa, 1 lutego 2012
pulpeciki
50 dag mielonego mięsa wołowego,
1 cebula,
1 jajko,
1 czerstwa bułeczka (lub ok. 3 łyżki bułki tartej),
sól, pieprz,
mąka.
Sos:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
500 ml wywaru z mięsa,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.
Bułkę zalać niewielką ilością letniej wody i odstawić na kilka minut, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać zmasakrowaną bułkę (lub bułkę tartą), obraną i startą cebulę (lub bardzo drobno posiekaną), jajko, sól i pieprz. Masę mięsną dobrze wyrobić, po czym uformować z niej nieduże okrągłe pulpety. Na talerz przesiać kilka łyżek mąki, po czym delikatnie obtoczyć w niej wszystkie mięsne kuleczki.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pulpety i gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do miski. 500 ml wywaru przecedzić i przeznaczyć do sosu.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę - cały czas mieszając. Wlać wywar z mięsa i zagotować. Dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 3 minut, po czym dodać mięso i mocno podgrzać.
Pulpety podawać razem z sosem - polecam ryż z warzywami.
1 cebula,
1 jajko,
1 czerstwa bułeczka (lub ok. 3 łyżki bułki tartej),
sól, pieprz,
mąka.
Sos:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
500 ml wywaru z mięsa,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.
Bułkę zalać niewielką ilością letniej wody i odstawić na kilka minut, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać zmasakrowaną bułkę (lub bułkę tartą), obraną i startą cebulę (lub bardzo drobno posiekaną), jajko, sól i pieprz. Masę mięsną dobrze wyrobić, po czym uformować z niej nieduże okrągłe pulpety. Na talerz przesiać kilka łyżek mąki, po czym delikatnie obtoczyć w niej wszystkie mięsne kuleczki.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pulpety i gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do miski. 500 ml wywaru przecedzić i przeznaczyć do sosu.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę - cały czas mieszając. Wlać wywar z mięsa i zagotować. Dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 3 minut, po czym dodać mięso i mocno podgrzać.
Pulpety podawać razem z sosem - polecam ryż z warzywami.

kiełbacha w cieście

- Pół kilograma dowolnej kiełbasy
- 40 dag mąki
- 4 jaja
- pół szklanki wody
- 6 łyżek oleju
- sól
Czy wiecie że...
PRZETŁUSZCZONE WŁOSY można "umyć" na sucho, wcierając w nie ubitą na sztywno pianę z 1 białka. Po całkowitym wyschnięciu włosy starannie szczotkujemy. Będą po takim zabiegu pięknie puszyste. Nie zastępuje to, oczywiście, mycia, ale jest ratunkiem w nagłych wypadkach,np braku wody...
Sentencja na dziś;
Każdy umie współczuć przyjacielowi w nieszczęściu, ale trzeba bardzo szlachetnej natury, żeby cieszyć się z sukcesu przyjaciela.
Subskrybuj:
Posty (Atom)