sobota, 21 stycznia 2012
Surówka z białej kapusty
- 0,5 białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebulka
- koperek
- 3 łyżki oleju (lub oliwy, ale będzie nieco inny smak)
- Sól, pieprz, cukier
- odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować nożem lub utrzeć na tarce z dużymi oczami
- Marchewkę utrzeć na drobnej tarce
- Cebulkę i koperek też ładnie posiekać
- Wszystko umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać olej, kwasek lub cytrynę, wymieszać i podawać – tak po ok. 1 godzinie, to się smaki przegryzą
Kopytka
1.25 kg ziemniaków
2 szkl.maki
2 jaja całe
sól
Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę wystudzić całkowicie.
Nadają się ziemniaczki nawet z poprzedniego dnia.
Dodajemy mąkę ,jaja i sól.
Na wysypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto Po zagnieceniu ciasta robimy niewielki wałek,przyklepujemy go na płaski kształt i kroimy pod ukosem malutkie kopytka.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tylko 2 minuty.
Następnie delikatnie łyżką cedzakowa wyciągamy kopytka na sito aby obciekły.
Gotowe kopytka podawać z boczkiem i cebulka smażoną albo jak u mnie ze szczypiorkiem
2 szkl.maki
2 jaja całe
sól
Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę wystudzić całkowicie.
Nadają się ziemniaczki nawet z poprzedniego dnia.
Dodajemy mąkę ,jaja i sól.
Na wysypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto Po zagnieceniu ciasta robimy niewielki wałek,przyklepujemy go na płaski kształt i kroimy pod ukosem malutkie kopytka.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tylko 2 minuty.
Następnie delikatnie łyżką cedzakowa wyciągamy kopytka na sito aby obciekły.
Gotowe kopytka podawać z boczkiem i cebulka smażoną albo jak u mnie ze szczypiorkiem
Czy wiecie że...
Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu, jeśli wlejemy do garnka łyżeczkę wódki.
Sentencja na dziś;
Czynić dobro, gdzie to jest możliwe, kochać wolność ponad wszystko, nie zaprzeć się prawdy nawet przed tronem!
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
