![]() |
wszystkie razem |
(na 10 litrowych słoików)
4 duże cukinie
8 większych czerwonych papryk
6 większych marchewek
6 wiekszych cebul
natka pietruszki
2 szklanki cukru
3 szklanki octu
8 szklanek wody
4 łyżki soli
pełna łyżka mielonego pieprzu
10 listków laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu
po pełnej łyżce oliwy na słoik
po pełnej łyżce oliwy na słoik
Wykonanie
![]() |
(opisana sałatka) |
![]() |
tutaj pokrojone w kostkę tylko cebula w paski, dodałam łyżkę gorczycy 2 łyzki cukru więcej i przyprawę do gyrosa |
![]() |
po części obrane i ze skórką wszystko w paski dodałam gorczycę , 2 łyżki cukru i torebka chili |
W dużym garnku zagotowuję cukier ocet, wodę, sól, listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie. Jak zalewa zagotowana dorzucam cukinie, cebule, paprykę, marchewkę i natkę. Trzymam na ogniu 15 minut od momentu zagotowania, w międzyczasie doprawiam mielonym pieprzem. Jak gotowe, przykręcam gaz na najmniejszy płomień, wrzucam sałatkę do wyparzonych słoików zostawiając ok 2 cm rezerwy, na koniec wlewam pełną łyżkę oliwy, zakręcam, stawiam do góry dnem na koc. Kiedy już wszystkie słoiki wypełnione, zakrywam całość kocem i zostawiam w spokoju na 24 godziny ( baw się smakiem- do tej sałatki dodałam opakowanie przyprawy do kurczaka)w przypadku dwóch pozostałych - ta sama zalewa podzielona w ilości plus dodatki opisane pod zdjęciami cukinie poukładałam w słoikach zalałam wrzącą zalewą pasteryzowałam ok 20 min.