Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

Ukrainki- ziemniaki z wkładką w waflu....






4 andruty
2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków
 parówki lub kiełbasa4-8 szt (w zależności od długości)
-przyprawy;pieprz ,sól,oregano bazylia,koper,cebula(w/g uznania)
 2 jaja mąka,bułka tarta-panierka

 Ziemniaki utłucz z przyprawami,na dobrze zwilżoną ściereczkę(zapobiega połamaniu i lekko nawilża wafla) połóż andruta a na nim równo rozprowadz  gorące ziemniaki(ok 5 łyżek z czubkiem)z samego przodu połóż parówkę-kiełbasę,i ciasno zroluj - jak roladę-odłóż do ostygnięcia na drugą suchą ściereczke .Z resztą  wafli  tak samo . Przestudzone ''rolady'' potnij na 1-2 cm krążki,obtocz w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor.podawaj w/g uznania np z sosem,sałatką z dipami wszelkiego rodzaju,tylko z ketchupem lub zupełnie same.Na zimno też są dobre.Do ziemniaków możesz dodać 2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę ,a i ''wkładka'' też może być inna np;jaja na twardo,ryba....jak kto woli... SMACZNEGO!!!

na dobry humor.

Polak, Czech i Niemiec spotkali diabla.
Kazał im przynieść jakąś roślinkę.
Polak przyniósł tulipana, Niemiec dziką różę a Czecha jeszcze nie ma...
Diabeł nie czekając kazał im to zjeść.
Polak zjadł bez problemu.
Niemiec natomiast je, i płacze i śmieje się jednocześnie..
- Czemu płaczesz - spytał diabeł
- Bo muszę zjeść dziką różę, to boli!
- A czemu się śmiejesz?
- Bo Czech idzie z kaktusem!

Sałatka z tortellini

sałatka z tortellini
Co potrzebujemy?? 4 pomidorki, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, paczkę makaronu tortellini z nadzieniem serowym bądź mięsnym (ja tym razem zrobiłam z serowo-szynkowym), pęczek szczypiorku, trzy łyżki majonezu, sół i pieprz.
Gotujemy makaron - po ostudzeniu dodajemy pomidorki, majonez, szczypiorek posiekany, sól i pieprz. Mieszamy i sałatka gotowa

Kotleciki z marchwi-dla diabetyków i nie tylko

SKŁADNIKI:
7 - 8 marchewek, średniej wielkości
1 średniej wielkości seler lub 3 ziemniaki
ca 70g płatków owsianych
1 cebula
ciepla woda
olej do smażenia
sól, pieprz ,kminek
drobno posiekana natka pietruszki
ziarna całego nieobranego z otoczki sesamu do obtoczenia kotlecików
Sposób przyrządzenia
Płatki owsiane zalać niedużą ilością ciepłej wody i odstawić na pół godziny.
Marchew i seler (lub zamiast selera ziemniaki) ugotować na miękko, cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor.
Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem, nie musi być miazga, grudki mogą też być. Dodać usmażoną cebulę, wyciśnięte z wody płatki owsiane, wszystkie przyprawy, kminek rozetrzeć w palcach na trochę drobniejsze części i także dodać do masy warzywnej.
Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w ziarnach sezamu i smażyć na średnim ogniu, pilnując, by się nie przypaliły. Smakują jeszcze lepiej, gdy są chłodne. Podawać z surówką o neutralnym smaku. A na wierzch kotlecika można położyć np. świeżo utarty chrzan, wymieszany z burakiem, lub gęsty wegański jogurt czy śmietanę z rożnymi dodatkami, jak np. drobno pokrojony ogórek konserwowy plus szczypior wg smaku i uznania.

Czy wiecie że...

SÓL KUCHENNA, dodana w niewielkiej ilości do krochmalu, zapobiega przypalaniu bielizny podczas prasowania. Bielizna jest przy tym lśniąca i gładka.

Sentencja na dziś;

Tylko ten, kto przeżył prawdziwą miłość poznał w życiu szczęście i cierpienie, gdyż w miłości jest słodycz i łzy, wie o tym tylko ten, kto zakosztował jednego i drugiego.