niedziela, 18 listopada 2012
proziaki :)
1 kg
mąki
2 łyżeczki sody
0.5 l
kwaśnego mleka (kefiru)
1 łyżeczka soli
3 jajka
![]() |
wychodzi ok 35 proziaków |


Do naczynia wlać mleko , dodać resztę składników , wyrobić ciasto , rozwałkować na grubość do 2 cm . Wykrawać bułki np. szklanką lub pokroić w kwadraty , trójkąty itp. Piec na blasze (pieca kuchennego) około 15 min co jakiś czas obracając . Można je upiec na patelni bez tłuszczu na bardzo małym ogniu , czas ten sam . Upiekłam też bułki z przepisu który podałam na rogaliki,ale bez cukru waniliowego i dodałam 1 łyżeczkę soli , polecam.... Smacznego. :)
czy wiesz że;
Jeśli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiemy cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch.
Subskrybuj:
Posty (Atom)