Uczeń stoi przed tablicą, rozwiązuje zadanie, ale męczy się niemiłosiernie.
Za bardzo mu to nie idzie, więc co chwilę pluje w ręce i wciera ślinę we włosy.
Nauczycielka patrzy ze zdziwieniem i pyta się go:
- Zygmuś! Dlaczego wcierasz ślinę we włosy?
- Bo wczoraj słyszałem, jak mamusia mówi tatusiowi: Pośliń główkę, a zobaczysz, że od razu pójdzie ci lepiej.
niedziela, 4 marca 2012
piegusek

Składniki:Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne :).
- 30 dag mąki pszennej
- 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
- 25 dag cukru
- 4 jajka
- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm). Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.
kantyczka
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag masła lub margaryny
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- pół szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 30 dag okrągłych biszkoptów
- aromat waniliowy
- 2 słoiki dżemu morelowego (lepszy niezbyt gęsty, do rozsmarowania)
- polewa czekoladowa
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem mąkę z proszkiem (2 łyżki mąki odłożyć)i aromat.Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
Podzielić ciasto na 3 równe części – do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej odłożoną mąkę. W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm układać warstwami:
1. ciemne ciasto
2. biszkopty
3. dżem
4. ciasto z makiem
5. biszkopty
6. dżem
7. jasne ciasto
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, aż wierzch się zrumieni, a boki zaczną odstawać od blachy. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów.
Czy wiecie że...
Żeby oczyścić poplamione szkło należy je namoczyć w słabym roztworze amoniaku lub octu z dodatkiem torebki herbaty.
Subskrybuj:
Posty (Atom)