poniedziałek, 12 marca 2012
kotlety rybne
(6 sztuk)
Składniki:
- ½ kg ryby morskiej (np. dorsz, morszczuk, sola)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- po szczypcie: bazylii, tymianku, mielonej kolendry i lubczyku (można zastąpić przyprawą do ryb)
- kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Filety zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać do ryby. Dodać jajko, kaszę manną, bułkę tartą, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze zamieszać. Formować średniej wielkości kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z gotowaną marchewką z groszkiem.
pocałunek mężczyzny

* 5 jajek
* 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* 5 łyżek wody
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 margaryna
* KREM:
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* 1/2 l mleka
* 1/2 szkl cukru pudru
* 1 margaryna np.Kasia /ja dalam tylko 1/2 kostki masla/ bo nie lubię margaryny w masie...
* 2 żółtka
* 1 łyżka mąki pszennej
* POLEWA CZEKOLADOWA:
* 1/4 kostki margaryny
* 3 łyżki wody
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki kakao
* DODATKOWO:
* 40 okrągłych biszkoptów
* marmolada
*
Opis przygotowania
CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
* 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* 5 łyżek wody
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 margaryna
* KREM:
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* 1/2 l mleka
* 1/2 szkl cukru pudru
* 1 margaryna np.Kasia /ja dalam tylko 1/2 kostki masla/ bo nie lubię margaryny w masie...
* 2 żółtka
* 1 łyżka mąki pszennej
* POLEWA CZEKOLADOWA:
* 1/4 kostki margaryny
* 3 łyżki wody
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki kakao
* DODATKOWO:
* 40 okrągłych biszkoptów
* marmolada
*
Opis przygotowania
CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
muffinki z kremem

Składniki na 12 muffinek: Ciasto:
- 220gmąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 70ml oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
Krem:
- 125g masła
- budyń śmietankowy
- 400ml mleka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Suche składniki łączymy z pomieszanymi mokrymi składnikami ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200˚C i pieczemy 15-20 min. A teraz przygotowujemy krem: gotujemy budyń na 400ml mleka, studzimy go. Ucieramy masło z cukrem aż stanie się puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.Ostudzone muffinki dekorujemy przygotowanym kremem i posypujemy np. kolorową posypką.
- 220gmąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 70ml oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
Krem:
- 125g masła
- budyń śmietankowy
- 400ml mleka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Suche składniki łączymy z pomieszanymi mokrymi składnikami ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200˚C i pieczemy 15-20 min. A teraz przygotowujemy krem: gotujemy budyń na 400ml mleka, studzimy go. Ucieramy masło z cukrem aż stanie się puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.Ostudzone muffinki dekorujemy przygotowanym kremem i posypujemy np. kolorową posypką.
Sentencja na dziś;
Przyjaźń nie potępia w chwilach trudnych, nie odpowiada zimnym rozumowaniem: gdybyś postąpił w ten czy tamten sposób… Otwiera szeroko ramiona i mówi: nie pragnę wiedzieć, nie oceniam, tutaj jest serce, gdzie możesz spocząć.
Subskrybuj:
Posty (Atom)