Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

na dobry humor.

Przychodzi facet do lekarza, ale pielęgniarka zasłania mu przejście mówiąc, że lekarz ma bardzo dużo klientów.
Wreszcie lekarz przyjął faceta, chcąc zrobić na nim wrażenie podniósł słuchawkę i mówi:
-Nie, nie mogę pana przyjąć, no może za miesiąc, dobrze proszę jeszcze zadzwonić.
Odkłada słuchawkę i mówi:
-Co pana sprowadza?
-Jestem monterem, przyszedłem podłączyć telefon.

ptysie z kurczakiem

Na ptysie:

1 1/4 szklanki wody,
4 łyżki masła,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
4 jajka,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego.

Na nadzienie:

2 szklanki mięsa z kurczaka (może być gotowane lub pieczone),
4 łyżki posiekanej cebuli,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
troszkę zmielonej czerwonej papryki,
1-2 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wodę z masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę (całą na raz) i trzymając na małym ogniu energicznie mieszać, aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, lekko wystudzamy i zaczynamy dodawać jajka. Wbijamy po jednym, cały czas ubijając, aż zostanie dobrze wchłonięte, a masa stanie się gładka. Następnie dodajemy ser i mieszamy.

Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej pergaminem formujemy małe kopczyki. Pieczemy je przez 30-35 minut, aż staną się rumiane i twarde. WAŻNE: podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!

Kiedy paszteciki się pieką, w dużym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Dodajemy majonez i dobrze mieszamy.

Wyjmujemy blachę z ptysiami, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Z lekko przestudzonych ptysi odcinamy czubki, a spody wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy na ciepło.
 

 
ptysie z kurczakiem

ptysie z pieczarkami

ciasto:
1/3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
4 jajka
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać aż zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbijać po jajku, miksować lub dobrze wymieszać. Nakładać porcje na blachę, piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu przekroić na pół i nadziewać farszem.
farsz:
1/2 kg pieczarek
cebula
żółty ser
Cebulę pokroić, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, nakładać do ptysiów razem z żółtym serem – podgrzać przed podaniem.
Ptysie nadziewane pieczarkami

Czy wiecie że...

Ziemniaki będą smaczniejsze, gdy do wody, w której się gotują, dodasz trochę czosnku.

Sentencja na dziś;

Człowiek jest takim drzewem, które czuje w sobie dobro i dlatego nie chce złych owoców rodzić.