Przychodzi facet do lekarza, ale pielęgniarka zasłania mu przejście mówiąc, że lekarz ma bardzo dużo klientów.
Wreszcie lekarz przyjął faceta, chcąc zrobić na nim wrażenie podniósł słuchawkę i mówi:
-Nie, nie mogę pana przyjąć, no może za miesiąc, dobrze proszę jeszcze zadzwonić.
Odkłada słuchawkę i mówi:
-Co pana sprowadza?
-Jestem monterem, przyszedłem podłączyć telefon.
piątek, 17 lutego 2012
ptysie z kurczakiem
Na ptysie:
1 1/4 szklanki wody,
4 łyżki masła,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
4 jajka,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego.
Na nadzienie:
2 szklanki mięsa z kurczaka (może być gotowane lub pieczone),
4 łyżki posiekanej cebuli,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
troszkę zmielonej czerwonej papryki,
1-2 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wodę z masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę (całą na raz) i trzymając na małym ogniu energicznie mieszać, aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, lekko wystudzamy i zaczynamy dodawać jajka. Wbijamy po jednym, cały czas ubijając, aż zostanie dobrze wchłonięte, a masa stanie się gładka. Następnie dodajemy ser i mieszamy.
Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej pergaminem formujemy małe kopczyki. Pieczemy je przez 30-35 minut, aż staną się rumiane i twarde. WAŻNE: podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!
Kiedy paszteciki się pieką, w dużym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Dodajemy majonez i dobrze mieszamy.
Wyjmujemy blachę z ptysiami, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Z lekko przestudzonych ptysi odcinamy czubki, a spody wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy na ciepło.
1 1/4 szklanki wody,
4 łyżki masła,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
4 jajka,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego.
Na nadzienie:
2 szklanki mięsa z kurczaka (może być gotowane lub pieczone),
4 łyżki posiekanej cebuli,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
troszkę zmielonej czerwonej papryki,
1-2 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wodę z masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę (całą na raz) i trzymając na małym ogniu energicznie mieszać, aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, lekko wystudzamy i zaczynamy dodawać jajka. Wbijamy po jednym, cały czas ubijając, aż zostanie dobrze wchłonięte, a masa stanie się gładka. Następnie dodajemy ser i mieszamy.
Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej pergaminem formujemy małe kopczyki. Pieczemy je przez 30-35 minut, aż staną się rumiane i twarde. WAŻNE: podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!
Kiedy paszteciki się pieką, w dużym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Dodajemy majonez i dobrze mieszamy.
Wyjmujemy blachę z ptysiami, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Z lekko przestudzonych ptysi odcinamy czubki, a spody wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy na ciepło.

ptysie z pieczarkami
ciasto:
1/3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
4 jajka
1/3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
4 jajka
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać aż zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbijać po jajku, miksować lub dobrze wymieszać. Nakładać porcje na blachę, piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu przekroić na pół i nadziewać farszem.
farsz:
1/2 kg pieczarek
cebula
żółty ser
1/2 kg pieczarek
cebula
żółty ser
Cebulę pokroić, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, nakładać do ptysiów razem z żółtym serem – podgrzać przed podaniem.
Czy wiecie że...
Ziemniaki będą smaczniejsze, gdy do wody, w której się gotują, dodasz trochę czosnku.
Sentencja na dziś;
Człowiek jest takim drzewem, które czuje w sobie dobro i dlatego nie chce złych owoców rodzić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)