sobota, 1 czerwca 2013
potrawka Maji 2
3-4 cebule
1 łyżka cukru
3 łyżki przyprawy do grosa
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2-3 łyżki śmietany
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1łyżeczka czosnku
2 średnie suszone grzybki (starte na tarce)
3 ziarna owocu jałowca (zgniecione)
kostka rosołowa warzywna
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę, cebule w grubsze
półkola . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę ,po ok. 3-4 min dodać mięso i
wszystkie sypkie przyprawy + kostka rosołowa, dusić pod przykryciem ok. 40 min
( chyba że jest to kurczak, to 15 min wystarczy) od czasu do czasu mieszając i podlewając
niewielką ilością wody. Po tym czasie dodać koncentrat i śmietanę, dokładnie
wymieszać i ewentualnie doprawić,posypać pietruszką, podawać wg uznania. Smacznego ;)
czy wiesz że ;
Fasolę moczymy wraz ze zmielonym kminkiem a potem razem
gotujemy. Na koniec przelewamy przez sito i pozbywamy się kminku.
Skutek – brak wzdęć.
sentencja na dziś;
Kto jest bardziej niemądry: dziecko, które boi się ciemności, czy mężczyzna, który boi się światła?
Subskrybuj:
Posty (Atom)