niedziela, 9 września 2012
smalczyk nie tylko do chleba
1 kg
słoniny
3-4 kiełbasy (np. toruńska)
2 średnie cebule
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
Słoninę oczyścić ,pokroić w kostkę (nie wiecej niż 1 cm) tak samo postąpić z
kiełbasą i cebulą. Słoninę wrzucić do rondelka , topić ok. 10 min ,po tym
czasie dodać kiełbasę z cebulka, pozostawić na średnim ogniu kolejne 15 min, co chwile
mieszając. Odstawić dosypać sól i pieprz, w trakcie stygnięcia parokrotnie przemieszać…
taki smalczyk idealny jest do ziemniaczków, pyz, chleba i nie tylko…:) wedle
gustu . smacznego.. :)
czy wiesz że..
Aby spód biszkoptowy używany do przygotowania owocowego tortu, nie
wchłonął zbyt dużo soku owocowego, należy przed położeniem owoców
posmarować go lekko ubitym białkiem.
sentencja na dziś..
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała.
Subskrybuj:
Posty (Atom)