poniedziałek, 18 marca 2013
pomieszaniec ;)
Biszkopt jasny:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
1 łyżeczka octu
Biszkopt ciemny:
Składniki jak wyżej tylko połowa składników + 1 łyżka
czubata kakao
Masa :
3 budynie waniliowe
mleko
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki margaryny
dżem lub owoce np. brzoskwinie z puszki
kokos
3 galaretki owocowe
Jajka ubijamy z cukrem „na biało”, dodajemy resztę
składników i lekko, dokładnie mieszamy . ciasto wlewamy na wcześniej
natłuszczoną i posypaną mąką blachę pieczemy 35-40 min w temp 175 st C. Po upieczeniu ciasto
przeciąć wzdłuż na 2 blaty i w każdym z nich zrobić dziurki szklaną,
kieliszkami itp ( ciemny biszkopt ok. 25 min) w termoobiegu. Galaretki i budyń przygotować
wg przepisu (budyń +cukier waniliowy i mąka) . Do ciepłego budyniu dodać
margarynę dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części , do jednej dodać owoce
lub dżem(4 łyżki) do drugiej części dodać 1 tężejącą galaretkę.
Ciemny biszkopt
Cienka warstwa budyniu z owocami
Posypać sporą ilością kokosu
Jasny biszkopt - każdą dziurkę wypełnić tężejącą galaretką
Warstwa budyniu z galaretką
Jasny biszkopt – dziurki wypełnić kolejną galaretką
czy wiesz że;
Aby spód biszkoptowy używany do przygotowania owocowego tortu, nie
wchłonął zbyt dużo soku owocowego, należy przed położeniem owoców
posmarować go lekko ubitym białkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)