wtorek, 26 czerwca 2012
żołądki drobiowe w sosie koperkowym z nutką cebulki
1 kg
żołądków drobiowych
1 duża cebula
1 średnia marchew
2 pęczki kopru
3 łyżki mąki
4-6 łyżek śmietany
1 łyżka masła
(przyprawy- sól pieprz, „kucharek” kostka rosołowa drobiowa)
Żołądki czyścimy i dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze
cześci (ok. 1 cm),
gotujemy 25 min z kostka rosołowa. Cebulę i marchew kroimy w paski,( marchew
starłam na tarce ,nie wszyscy ją tolerują ,wiec lepiej zrobic ją „nie widoczną”
) wrzucamy na rozgrzana patelnie ze
stopionym masłem ,dodając nie wielka ilość „ rwanego” kopru. Smażymy ok. 4-5
min ,po tym czasie dokładamy odsączone żołądki , podlewając wywarem który z
nich powstał , gotujemy 30 min ,pod koniec podsypujemy mąka (dla zagęszczenia) zabielamy śmietanka
wsypujemy 2 duże garście pociętego kopru, doprawiamy i podajemy wg uznania… Smacznego ))))))
czy wiesz że...
Stęchlizna - Jeśli zdarzy się że szafki pachną stęchlizną umyj je ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia drewna i pozostaw otwarte przez kilka godzin,
by dobrze wyschły. Potem upraż na patelni ziarna kawy i jeszcze ciepłe
wsyp na talerzyki, które poustawiaj na półkach. Zamknij szafki. Zabieg
można co jakiś czas powtórzyć.
sentencja na dziś...
Ten, kto zamierza czynić dobro, nie może oczekiwać, iż ludzie będą mu
usuwać kamienie z drogi, ale musi być przygotowany na to, że mu je będą
rzucać na drogę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)