wtorek, 18 września 2012
kapusta kiszona - na zimę
- kapusta biała 2 kg
- kminek 2 łyżeczki
- sól 1 łyżka
- cukier 4 szczypty
- marchew 4 szt.
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia. Dodajemy kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiamy w chłodne miejsce i ubijamy drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać czekamy kilka dni (nie przerywamy "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nakładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Taka kapusta potrafi przestać całą zimę, a nawet dłużej.-(ja zostawiłam 4 dni w naczyniu a teraz co 2 dni "uwalniam" pozostały gaz... ogólny czas " pracy" do 2 tyg i robiłam z 30 kg kapusty i w jednej części dodałam nać pietruszki i startą na tarle marchew)
czy wiesz że..
Aby ścierana skórka cytrynowa nie przyklejała się do tarki, warto uprzednio posmarować tarkę odrobiną oliwy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)