Powered By Blogger

niedziela, 8 stycznia 2012

na dobry humor.

Dostałem piątkę i w mordę - krzyczy Jasiu przybiegając ze szkoły.
- Za co dostałeś piątkę - pyta ojciec.
- No bo pani zapytała się mnie ile jest 6x7, no i ja jej powiedziałem że to jest 42 - mówi Jaś
- A za co w mordę?
- No bo pani zapytała się mnie ile jest 7x6
- No przecież to jeden h*j
- No tez jej tak powiedziałem.

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka z brokułami, kurczakiem i brązowym ryżem


Składniki:
  • brokuły
  • woreczek brązowego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka lub indyka
  • kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • ser żółty (do posypania)
  • papryka czerwona słodka
  • przyprawy do smaku
Sos:
  • mała śmietana
  • trochę mleka
  • łyżka majonezu
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż.
  2. Brokuły umyć i ugotować w wywarze z kostki rosołowej.
  3. Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni z cebulą.
  4. Do naczynia żaroodpornego warstwami ułożyć brokuły, ryż i mięso.     Posypać                  startym   żółtym    serem.
  5. Całość polać sosem: zmieszać śmietanę, mleko i majonez.
  6. Zapiekać 30 min. w temp. 180 stopni.(możesz użyc innych warzyw np.                       cukinia-w/g uznania)

Drożdzówki serowo-kokosowe

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
  • 20 g miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie; można dać troszkę więcej miodu lub trochę cukru)
  • 2 jajka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła
Wymieszać mleko miód i jajka. Dodać mąkę z suszonymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn) a także sól i masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godz.).

W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
  • 250 g sera śmietankowego (jak na serniki)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie zmiksować.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.

Bułeczki ziołowe- dla diabetyków i nie tylko

200g mąki pszennej
200g mąki pszennej razowej
20g drożdży
250 ml chudego mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół do smaku
2 łyżki oleju do smarowania blachy
mąka do posypania blachy



Wykonanie
Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, połowę letniego mleka i wszystko razem wymieszać.

Odstawić pod przykryciem na 15 min. aż ciasto nie wyrośnie po czy dodać resztę mleka, sól i olej. Wymieszane zioła dodać do ciasta i znów odstawić na 15 min.

Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką i włożyć na nią 20 uformowanych z ciasta bułeczek.

Znów odstawić na 20 min. po czym piec w temperaturze 200ºC 30-40 min.

Składniki wystarczają na 20 bułeczek. © Kati Molin - Fotolia.com

Czy wiecie że...

FUSY Z HERBATY ZALANE WODĄ NA PATELNI, na której smażyła się ryba, należy doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób zlikwiduje się przykry zapach ryby.

Sentencja na dziś;

''DZIĘKUJĘ''-nic nie kosztuje, a jest niezłym środkiem płatniczym..