Dostałem piątkę i w mordę - krzyczy Jasiu przybiegając ze szkoły.
- Za co dostałeś piątkę - pyta ojciec.
- No bo pani zapytała się mnie ile jest 6x7, no i ja jej powiedziałem że to jest 42 - mówi Jaś
- A za co w mordę?
- No bo pani zapytała się mnie ile jest 7x6
- No przecież to jeden h*j
- No tez jej tak powiedziałem.
niedziela, 8 stycznia 2012
Zapiekanka z kurczakiem
![]() | |
Składniki:
|
Drożdzówki serowo-kokosowe
Składniki na ciasto:
W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.
- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
- 20 g miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie; można dać troszkę więcej miodu lub trochę cukru)
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
- 250 g sera śmietankowego (jak na serniki)
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 żółtko
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.
Bułeczki ziołowe- dla diabetyków i nie tylko
200g mąki pszennej
200g mąki pszennej razowej
20g drożdży
250 ml chudego mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół do smaku
2 łyżki oleju do smarowania blachy
mąka do posypania blachy
Wykonanie
Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, połowę letniego mleka i wszystko razem wymieszać.
Odstawić pod przykryciem na 15 min. aż ciasto nie wyrośnie po czy dodać resztę mleka, sól i olej. Wymieszane zioła dodać do ciasta i znów odstawić na 15 min.
Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką i włożyć na nią 20 uformowanych z ciasta bułeczek.
Znów odstawić na 20 min. po czym piec w temperaturze 200ºC 30-40 min.
Składniki wystarczają na 20 bułeczek.
200g mąki pszennej razowej
20g drożdży
250 ml chudego mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół do smaku
2 łyżki oleju do smarowania blachy
mąka do posypania blachy

Wykonanie
Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, połowę letniego mleka i wszystko razem wymieszać.
Odstawić pod przykryciem na 15 min. aż ciasto nie wyrośnie po czy dodać resztę mleka, sól i olej. Wymieszane zioła dodać do ciasta i znów odstawić na 15 min.
Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką i włożyć na nią 20 uformowanych z ciasta bułeczek.
Znów odstawić na 20 min. po czym piec w temperaturze 200ºC 30-40 min.
Składniki wystarczają na 20 bułeczek.

Czy wiecie że...
FUSY Z HERBATY ZALANE WODĄ NA PATELNI, na której smażyła się ryba, należy doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób zlikwiduje się przykry zapach ryby.
Subskrybuj:
Posty (Atom)