Powered By Blogger

sobota, 23 czerwca 2012

rosół drobiowy



  • Kawałek kurczaka, ja użyłam 3 udka 6 skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki  + nać,(pęczek)
  • ćwiartkę selera
  • połowę z małego pora
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • kostka rosołowa lub przyprawa typu jarzynka(w/g upodobań)
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu pieprzu
  • sól, pieprz, magi
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, mięso płuczemy. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na palnik, uprzednio dodając liście i ziela. Międzyczasie rumienimy nad innym palnikiem cebulkę do uzyskania koloru ciemnobrązowego, wrzucamy ją do gotujących się warzyw.
Aby rosół był klarowny musimy postawić go na małym gazie, żeby lekko “pyrkał”  i gotować pod uchyloną przykrywką, inaczej może zmętnieć.
Gdy rosół w końcu się zagotuje, możemy dojrzeć kawałki szarych paprochów -pianę, to pozostałość po mięsie  (tzw ; szumowiny) należy je delikatnie zebrać łyżką i wyrzucić.( Na tym etapie dodać do garnka kostkę rosołową ale to już zależy od indywidualnych upodobań )Rosół zostawiamy na malutkim ogniu i tak gotujemy około 2 godzin- 20min przed koncem gotowania dodać pęk naci pietruszki :)). Po upływie tego czasu proponuje sprawdzić smak, jeżeli zaistnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawą typu jarzynka.
Rosół podaję tradycyjnie z makaronem nitki, można posypać natką pietruszki     Smacznego :)

Rihanna - Where Have You Been

pierogi z jagodami




2 części mąki pszennej, np. 700 ml
1 część zsiadłego mleka ok. 350 ml
trochę soli
jagody, do podanych wyżej proporcji, ok. 40 dkg
cukier
bułka tarta
śmietana
Jagody myję, osuszam, wsypuję do miseczki, posypuję kilkoma łyżeczkami cukru i odrobiną bułki tartej. (Bułkę dodaję po to, by owoce nie były zbyt wilgotne.)wysypuje na suchą  czystą ściereczke która pochłonie nadmiar wilgoci...
Mąkę łaczę ze zsiadłym mlekiem, solę i wyrabiam ciasto na pierogi. Wałkuję je na obsypanym mąką blacie i np. kółkiem do robienia pączków wycinam kółka. W środek kółek wsypuję jagody. Zlepiam brzegi. Pierogi partiami gotuję w dużym garnku, w osolonym wrzątku. Wyjmuję ok. 5 minut po wypłynięciu.
Na talerzu polewam śmietaną i posypuję cukrem.
Dobrze im robi przenocowanie w lodówce i odgrzanie następnego dnia. Są wtedy jeszcze lepsze w smaku

na dobry humor

Pani na lekcji odpytywała kolegę Jasia. Potem przyszła kolej na niego. Kolega powiedział do Jasia:
- Odpowiedź na 1 pytanie to 1939 rok, na 2 to Adolf Hitler a na 3 naukowcy tego nie stwierdzili. Więc pani pyta Jasia:
- W którym roku się urodziłeś?
- W 1939- odpowiada Jasiu.
- Jak nazywa się twój ojciec?
- Adolf Hitler - rzekł.
- Czy ty masz mózg?
- Naukowcy tego nie stwierdzili.

Na dobry humor

Kura skarży się kurze:
Tej nocy miałam taką gorączkę, że zniosłam jajo na twardo

czy wiesz że..:

Jak pozbyć sie błyszczących miejsc na ubraniach?.-:...Wyświecenia czyścimy szczotką maczaną w roztworze octu z ciepłą wodą (mniej więcej 1 łyżka octu na 1 l wody). Po wytarciu do sucha czystą lnianą ściereczką prasujemy ubranie po prawej stronie przez zaparzaczkę. Miejsca bardzo mocno wyświecone pocieramy szmatką zwilżoną w mieszaninie benzyny z niewielką domieszką amoniaku, a następnie przeprasowujemy po lewej stronie i dosuszamy na wieszaku.

sentencja na dziś...

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz.- One przyjdą same...