- Kawałek kurczaka, ja użyłam 3 udka 6 skrzydełek
- 3 marchewki
- 3 pietruszki + nać,(pęczek)
- ćwiartkę selera
- połowę z małego pora
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- kostka rosołowa lub przyprawa typu jarzynka(w/g upodobań)
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu pieprzu
- sól, pieprz, magi
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, mięso płuczemy. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na palnik, uprzednio dodając liście i ziela. Międzyczasie rumienimy nad innym palnikiem cebulkę do uzyskania koloru ciemnobrązowego, wrzucamy ją do gotujących się warzyw.
Aby rosół był klarowny musimy postawić go na małym gazie, żeby lekko “pyrkał” i gotować pod uchyloną przykrywką, inaczej może zmętnieć.
Gdy rosół w końcu się zagotuje, możemy dojrzeć kawałki szarych paprochów -pianę, to pozostałość po mięsie (tzw ; szumowiny) należy je delikatnie zebrać łyżką i wyrzucić.( Na tym etapie dodać do garnka kostkę rosołową ale to już zależy od indywidualnych upodobań )Rosół zostawiamy na malutkim ogniu i tak gotujemy około 2 godzin- 20min przed koncem gotowania dodać pęk naci pietruszki :)). Po upływie tego czasu proponuje sprawdzić smak, jeżeli zaistnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawą typu jarzynka.
Rosół podaję tradycyjnie z makaronem nitki, można posypać natką pietruszki Smacznego :)