1 kg
szynki wieprzowej (moja miała 1400
g)
2 marchewki
1 przyprawa do gyrosa
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki miodu
1 łyżka : koncentratu pomidorowego, oregano i pietruszki
1 ząbek czosnku
3 ziarna owocu jałowca
2 łyżki mąki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2 – 2,05 cm paski . do garnka w którym będziemy dusić potrawę wlewamy trochę oliwy , wsypujemy
wszystkie przyprawy sypkie + miód, na tak doprawionym tłuszczu smażymy kawałki szynki
na końcu podsypując 2 łyżkami mąki. Podlać wodą (ok. 07 l) dusić ok. 20 min, po tym czasie dodać
marchewki pokrojone w krążki , czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusić 30 min. (
w razie potrzeby dolać troszkę wody) doprawić , podawać wg uznania… - ja
podałam z makaronem i kapustą włoską gotowaną w ziołach takich jak: oregano,
bazylia , lubczyk, rozmaryn, estragon, pietruszka, nać selera… smacznego ;)