sobota, 15 grudnia 2012
pierogi z kapustą i grzybami
1 kg
mąki pszennej
1 jajo
6-8 łyżek oleju
ciepła woda (ile zabierze)
1 płaska łyżeczka soli
Farsz;
1 kg
kiszonej kapusty
60 dkg grzybów
5 średnich cebul
1 łyżka rozmarynu
oliwa
pieprz, sól, „kucharek” – do smaku
Kapustę dobrze wypłukać, odsączyć drobno pokroić, grzyby
obgotować pociąć w kostkę tak samo pokroić cebulę, sporą ilość oliwy mocno
rozgrzać, wsypać cebulę i rozmaryn. Po ok. 5 minutach dodać grzyby, zostawić na
ogniu przez 10 min co jakiś czas
mieszając , po tym czasie dorzucić kapustę i smażyć ok. 15-20 min, doprawić do
smaku w razie potrzeby podlać oliwą. Wszystkie składniki ciasta dokładnie
zagnieść dodając tyle wody aby się „związało”.
Podzielić na 3-4 części.
Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 2-3 milimetrów ,resztę nakryć ściereczką( dla mnie
im cieńsze tym lepsze- jak kto lubi) wycinać kółka (np. szklanką) na każde nałożyć farsz, dobrze skleić brzegi
, gotować ok. 4-5 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1łyżki oliwy. Podawać
wg uznania..
czy wiesz że;
Aby szybko rozmrozić zamrożoną rybę, należy ją zalać mlekiem lub mineralną wodą gazowaną
Subskrybuj:
Posty (Atom)