wtorek, 3 kwietnia 2012
Zachód słońca

6 łyżek oleju
2 łyżeczki kakao
1 masło (20 dag)
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
¾ szklanki maku suchego
Utrzeć masło, żółtka i cukier , po czym dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta.
Podzielić ciasto na trzy części; do jednej dodać mak, do drugiej kakao, trzecią pozostawić bez niczego, żółtą.
Do nasmarowanej długiej keksówki (najlepiej zaokrąglonej) wyłożyć na dno ciasto ciemne, po bokach rozłożyć ciasto z makiem, w środku ciasto żółte.
Piec w temp. 180 st. C ok. 40-50 minut, aż włożony patyczek będzie suchy
Szynka staropolska

składniki
2 kg mięsa wieprzowego od szynki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
10 ziaren jałowca
½ łyżeczki kminku
4 łyżeczki dżemu malinowego
2 winne jabłka
1 cebula
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka pieprzu
szczypta cynamonu
4 liście laurowe
sposób przygotowania
Zmiażdżyć ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca, dodać kminek. Naciąć ostrym nożem szynkę w kratkę, nasmarować cały płat mięsa ziołowo-czosnkową pastą. Zasznurować szynkę mocną nicią, włożyć do salaterki, przykryć i odstawić przynajmniej na całą noc do lodówki.
Następnie podgrzać lekko dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, posmarować nim mięso z obu stron, posypać pieprzem, cynamonem i chili.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić również na ćwiartki.
W rękawie do pieczenia ułożyć połowę jabłek i połowę cebuli, położyć na nich mięso, na wierzchu mięsa rozłożyć liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamknąć rękaw, przeciąć w nim niewielki otwór. Przełożyć rękaw do żaroodpornego naczynia lub blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec do miękkości, ok. 2-2,5 godziny.
Po całkowitym ostudzeniu usunąć nici.
Powstały podczas pieczenia sos, jabłka i cebulę można zmiksować i otrzymamy świetny aksamitny sos.
Schab szpikowany czosnkiem

duży kawałek schabu (1,5-2 kg)
główka czosnku
kostka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Nacinając czubkiem noża, naszpikować schab z obu stron ząbkami czosnku przekrojonymi wzdłuż na pół.
Natrzeć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 łyżki masła i obsmażyć schab ze wszystkich stron.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Schab przełożyć do brytfanny.
Stopić masło, gorącym zalać schab, przykryć folią i piec aż będzie miękki - ok. 1-1,5 godz. Po 20 minutach pieczenia, dolać do formy ok. 1 szklanki gorącej wody (piszę około szklanki, gdyż to zależy od wielkości brytfanny, czasem cała szklanka wody może się nie zmieścić). Przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby schab ładnie się przyrumienił.
Sentencja na dziś;
Idziemy przez świat samotnie, ale jeśli mamy szczęście, to przez jedną chwilę należymy do kogoś i ta jedna chwila pozwala nam przetrwać całe wypełnione samotnością życie.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
