poniedziałek, 8 lipca 2013
żurko-barszcz ...coś innego ;)
1 kg kiełbasy białej surowej
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g boczku wędzonego
1
kiełbaska np. toruńska
- 1 litr zakwasu do żuru
- 1 litr zakwasu do żuru
- 1 litr zakwasu do barszczu
- ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- pieprz, sól
- listek laurowy, ziele angielskie
- odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).
W 5 litrach wody z liściem laurowym i z zielem angielskim gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem wkładamy kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie, możemy ich nie dodawać).
Ugotowane kiełbasy wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Kiełbaski kroimy w kostkę lub w talarki, przysmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec, gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Zupę podałam z ugotowanymi ubitymi ziemniakami z dodatkiem 2 łyżek śmietany i zeszkloną cebulką. Dodatkowo jajko i śmietana na talerzu. (zakwasy można zastąpić żurkiem i barszczem z butelki albo z torebki np.; Winiary.) Smacznego
- ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- pieprz, sól
- listek laurowy, ziele angielskie
- odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).
W 5 litrach wody z liściem laurowym i z zielem angielskim gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem wkładamy kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie, możemy ich nie dodawać).
Ugotowane kiełbasy wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Kiełbaski kroimy w kostkę lub w talarki, przysmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec, gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Zupę podałam z ugotowanymi ubitymi ziemniakami z dodatkiem 2 łyżek śmietany i zeszkloną cebulką. Dodatkowo jajko i śmietana na talerzu. (zakwasy można zastąpić żurkiem i barszczem z butelki albo z torebki np.; Winiary.) Smacznego
zakwas na barszcz biały
- 1 litr wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- zmielone 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu czarnego ( świeżo zmielonego )
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- wszystkie składniki mieszamy w szklanym naczyniu ( ja
przesypuję mąkę oraz przyprawy przez lejek do butelki, dolewam wody i
delikatnie mieszam - osobiście wolę butelkę, która po prostu zajmuje
mniej miejsca w lodówce )
- przykrywamy tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiamy w ciepłe miejsce;
zakwas ukisi się po ok. 3 dniach, uzyska charakterystyczny,
słodkawo-kwaskowaty zapach i smak. Po tym czasie można go przetrzymywać w
lodówce.
zakwas na żur
2 szklanki mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, kawałek chleba razowego.
Mąkę wsypałam do dużego słoja, zalałam wrzątkiem w takiej ilości, aby powstało rzadkie ciasto. Po wystygnięciu dolałam pół litra letniej wody, wrzuciłam czosnek i chleb. Słój przykryłam gazą.
Mąkę wsypałam do dużego słoja, zalałam wrzątkiem w takiej ilości, aby powstało rzadkie ciasto. Po wystygnięciu dolałam pół litra letniej wody, wrzuciłam czosnek i chleb. Słój przykryłam gazą.
- zakwas jest gotowy po 3-5 dniach, można go przechowywać w lodówce, w zakręconym słoju, do dwóch tygodni
- gotowy zakwas ma kwaśny smak i charakterystyczny ostry zapach
- jeśli pojawi się na nim kożuszek pleśni, nie należy się tym przejmować. Zdjąć i wyrzucić:)
czy wiesz że;
Pleśń -Uporczywe plamy należy moczyć w zsiadłym mleku.
Można też pocierać je maślanką lub sokiem z pomidorów a następnie spłukać wodą.
Jeśli to nie skutkuje, to czyścimy je wodą utlenioną z dodatkiem octu, dobrze wypłukać
Plamy na wełnie i białym jedwabiu naturalnym należy czyścić szmatką nasączoną w 3% roztworze amoniaku. potem moczyć 3% roztworem wody utlenionej, a następnie spłukać.
Świeże plamy pocierać wacikiem nasączonym w wodzie utlenionej.
Skórę, na której powstała pleśń, należy przetrzeć antyseptycznym środkiem do płukania jamy ustnej
Można też pocierać je maślanką lub sokiem z pomidorów a następnie spłukać wodą.
Jeśli to nie skutkuje, to czyścimy je wodą utlenioną z dodatkiem octu, dobrze wypłukać
Plamy na wełnie i białym jedwabiu naturalnym należy czyścić szmatką nasączoną w 3% roztworze amoniaku. potem moczyć 3% roztworem wody utlenionej, a następnie spłukać.
Świeże plamy pocierać wacikiem nasączonym w wodzie utlenionej.
Skórę, na której powstała pleśń, należy przetrzeć antyseptycznym środkiem do płukania jamy ustnej
Subskrybuj:
Posty (Atom)