Powered By Blogger

poniedziałek, 8 lipca 2013

♡ PART 7: "HOW TO BE A HEARTBREAKER" ♡ | MARINA AND THE DIAMONDS

żurko-barszcz ...coś innego ;)



1 kg kiełbasy białej surowej
 - 300 g boczku wędzonego

1 kiełbaska np. toruńska
 - 1 litr zakwasu do żuru

- 1 litr zakwasu do barszczu
 - ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
 - 1 duża cebula
 - kilka ząbków czosnku
 - majeranek
 - pieprz, sól
 - listek laurowy, ziele angielskie
 - odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).

W 5 litrach wody z liściem laurowym i z zielem angielskim  gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem  wkładamy kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie, możemy ich nie dodawać).
Ugotowane kiełbasy wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Kiełbaski kroimy w kostkę lub w talarki, przysmażamy  na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec, gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Zupę podałam z ugotowanymi ubitymi ziemniakami z dodatkiem 2 łyżek śmietany i zeszkloną cebulką. Dodatkowo jajko i śmietana na talerzu. (zakwasy można zastąpić żurkiem i barszczem z butelki albo z torebki np.; Winiary.) Smacznego


zakwas na barszcz biały

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • zmielone 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego ( świeżo zmielonego )
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

- wszystkie składniki mieszamy w szklanym naczyniu ( ja przesypuję mąkę oraz przyprawy przez lejek do butelki, dolewam wody i delikatnie mieszam - osobiście wolę butelkę, która po prostu zajmuje mniej miejsca w lodówce )
- przykrywamy tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiamy w ciepłe miejsce;
zakwas ukisi się po ok. 3 dniach, uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak. Po tym czasie można go przetrzymywać w lodówce.

zakwas na żur

2 szklanki mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, kawałek chleba razowego.
Mąkę wsypałam do dużego słoja, zalałam wrzątkiem w takiej ilości, aby powstało rzadkie ciasto. Po wystygnięciu dolałam pół litra letniej wody, wrzuciłam czosnek i chleb. Słój przykryłam gazą.

  • zakwas jest gotowy po 3-5 dniach, można go przechowywać w lodówce, w zakręconym słoju, do dwóch tygodni
  • gotowy zakwas ma kwaśny smak i charakterystyczny ostry zapach
  • jeśli pojawi się na nim kożuszek pleśni, nie należy się tym przejmować. Zdjąć i wyrzucić:)

na dobry humor;

Podczas zbiórki kompanii kapral mówi do żołnierzy:
- Ci, co znają się na muzyce - wystąp!
Z szeregu występuje czterech.
- Pójdziecie do kapitana. Trzeba mu wnieść pianino na ósme piętro.

czy wiesz że;

Pleśń -Uporczywe plamy należy moczyć w zsiadłym mleku.
Można też pocierać je maślanką lub sokiem z pomidorów a następnie spłukać wodą.
Jeśli to nie skutkuje, to czyścimy je wodą utlenioną z dodatkiem octu, dobrze wypłukać

Plamy na wełnie i białym jedwabiu naturalnym należy czyścić szmatką nasączoną w 3% roztworze amoniaku. potem moczyć 3% roztworem wody utlenionej, a następnie spłukać.
Świeże plamy pocierać wacikiem nasączonym w wodzie utlenionej.

Skórę, na której powstała pleśń, należy przetrzeć antyseptycznym środkiem do płukania jamy ustnej

sentencja na dziś

Być szczęśliwym w domu to najważniejszy warunek dobrego życia.