Powered By Blogger

poniedziałek, 10 lutego 2014

Daniel Fernandes - After All (Original Mix)

surówka dla odważnych

1 średnia główka czerwonej kapusty
2 jabłka
2 cebule
2 łyżki rodzynek
sok z połowy pomarańczy lub 2 nektarynek.
Olej
Sól
Cukier
Pieprz .

Kapustę zszatkować i blanszować 5 min.
Jabłka obrać i  zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Odczekać 15 min i odcedzić, wszystko razem wymieszać, doprawić. Surówka ma 3 wyraznie wyczuwalne smaki ; słodki , ostry, kwaśny. Smacznego ;)

biszkopt ze śmietanką

Upiec 2 cienkie biszkopty lub jeden grubszy i przeciąć wzdłuż na pół.

Masa;
3 śmietany 30%
200 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny




Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, na koniec dodać kwasek lub sok z cytryny. W razie potrzeby dosłodzić lub dokwasić „ na smak”. Masę wstawić do lodówki na około 20 min.
Na dolny blat biszkopta wyłożyć ¾ masy ,przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą śmietany. Udekorować wg uznania np. orzechami. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego ;)
( najlepiej smakuje na drugi dzień )

czy wiesz że;

Ziemniaki ugotują się szybciej i będą lepsze w smaku jeżeli do wody dodasz łyżkę masła .

sentencja na dziś;

Piękna jest tylko prawda,
i tylko ona jest godna miłości.