środa, 26 czerwca 2013
biszkopt z czekoladą ;)
Upiec dowolny biszkopt .
Polewa :
100 g masła
3 łyżki wody
200 g
cukru pudru
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
Składniki polewy gotować przez 5 min , co chwilę mieszając .
Zimny biszkopt polać dobrze ciepłą , ale nie gorącą polewą . Wstawić do lodówki
na ok. 30-40 min .(ja kroję ciasto kiedy czekolada jeszcze lekko spływa po cieście...a moje córki lubią łakocie, zwłaszcza te banalnie proste, zwyczajnie mała słodycz która znika... hmm... w pół godziny .... ;))
SMACZNEGO ;)
torcik truskawkowo śmietankowy
Ciasto :
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka mąki kartoflanej
½ proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
Jajka oddzielić od żółtek . Ubić pianę z białek , cukru i
octu . Dodawać po jednym żółtku , nadal miksować ale na wolnych obrotach . Dodać
mąkę , olej i proszek do pieczenia - wymieszać . Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną
brytfankę , piec ok. 40 min w 170-175 stopniach C .
Masa :
2 kremy tortowe śmietankowe
mleko
truskawki
1 serek Danio truskawkowy
Kremy zrobić wg przepisu na opakowaniu , ale odjąć ok. pół
szklanki mleka . Masę podzielić na 2 cz. jedną większą . Do większej masy dodać serek i 10-15 szt. zgniecionych
truskawek w zależności od wielkości . Biszkopt przeciąć poziomo na dwie części
. Na dół ciasta wyłożyć masę z truskawkami . Przykryć drugim plackiem . Resztę
kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta , ozdobić truskawkami itp. Wstawić do
lodówki na ok. 2 h przed podaniem .
SMACZNEGO ;)
wołowina z curry na słodko w sosie śmietanowym
60-70 dkg mięsa wołowego
3-4 średnie marchewki
3 mniejsze cebulki
ćwierć selera średniego
3 łyżki curry
1 łyżka oregano
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka imbiru
2 kostki rosołowe warzywne
3-4 łyżki cukru
śmietana 18%
(większa)
pół łyżeczki pieprzu
po 1 garści posiekanych :
-por
-nać pietruszki
-koper
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić , pokroić na drobne części . Marchew pokroić
w grubsze talarki , cebulę na ćwiartki , seler w grubsze paski . Mięso wrzucić
na rozgrzany tłuszcz , podsmażać na wolnym ogniu przez ok. 8-10 min. , podlać
nie pełną szklanką wody . Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodać
warzywa i przyprawy (bez cukru , zieleniny i śmietany ) .Dolać 200 ml wody .
Cukier z karmelizować , wlać do mięsa . Nadal dusić – gotować pod przykryciem przez
następne 15 min. Po tym czasie dodać śmietanę i zieleninę . Zostawić na małym
ogniu jeszcze na 5 min. Doprawić do smaku , podać wg gustu .
SMACZNEGO ;)
czy wiesz że
Jeśli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiemy cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch.
Subskrybuj:
Posty (Atom)