Powered By Blogger

środa, 26 czerwca 2013

Mario Basanov - We Are Child Of Love

biszkopt z czekoladą ;)



Upiec dowolny biszkopt .

Polewa :

100 g  masła
3 łyżki wody
200 g cukru pudru
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy

Składniki polewy gotować przez 5 min , co chwilę mieszając . Zimny biszkopt polać dobrze ciepłą , ale nie gorącą polewą . Wstawić do lodówki na ok. 30-40 min .(ja kroję ciasto kiedy czekolada jeszcze lekko spływa po cieście...a moje córki lubią łakocie, zwłaszcza te banalnie proste, zwyczajnie mała słodycz która znika... hmm... w pół godziny .... ;))
                                          
                                                                             SMACZNEGO ;)

torcik truskawkowo śmietankowy



Ciasto :

8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżka mąki kartoflanej
½ proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki oleju

Jajka oddzielić od żółtek . Ubić pianę z białek , cukru i octu . Dodawać po jednym żółtku , nadal miksować ale na wolnych obrotach . Dodać mąkę , olej i proszek do pieczenia - wymieszać . Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną brytfankę , piec ok. 40 min w 170-175 stopniach C .


Masa :

2 kremy tortowe śmietankowe
mleko
truskawki
1 serek Danio truskawkowy

Kremy zrobić wg przepisu na opakowaniu , ale odjąć ok. pół szklanki mleka . Masę podzielić na 2 cz. jedną większą . Do większej  masy dodać serek i 10-15 szt. zgniecionych truskawek w zależności od wielkości . Biszkopt przeciąć poziomo na dwie części . Na dół ciasta wyłożyć masę z truskawkami . Przykryć drugim plackiem . Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta , ozdobić truskawkami itp. Wstawić do lodówki na ok. 2 h przed podaniem .
       
                                                           SMACZNEGO ;)

wołowina z curry na słodko w sosie śmietanowym



60-70 dkg mięsa wołowego
3-4 średnie marchewki
3 mniejsze cebulki
ćwierć selera średniego
3 łyżki curry
1 łyżka oregano
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka imbiru
2 kostki rosołowe warzywne
3-4 łyżki cukru
śmietana  18% (większa)
pół łyżeczki pieprzu
po 1 garści posiekanych  :
-por
-nać pietruszki
-koper
tłuszcz do smażenia


Mięso oczyścić , pokroić na drobne części . Marchew pokroić w grubsze talarki , cebulę na ćwiartki , seler w grubsze paski . Mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz , podsmażać na wolnym ogniu przez ok. 8-10 min. , podlać nie pełną szklanką wody . Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i przyprawy (bez cukru , zieleniny i śmietany ) .Dolać 200 ml wody . Cukier z karmelizować , wlać do mięsa . Nadal dusić – gotować pod przykryciem przez następne 15 min. Po tym czasie dodać śmietanę i zieleninę . Zostawić na małym ogniu jeszcze na 5 min. Doprawić do smaku , podać wg gustu .

                                                                                        SMACZNEGO ;)

na dobry humor

Idzie Czerwony Kapturek przez las i widzi Pinokia.
Łapie go za szmaty, rzuca o ziemię, siada na twarzy i krzyczy:
- Kłam Pinokio! Kłam!

czy wiesz że

Jeśli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiemy cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch.

sentencja na dziś

To za sprawą bezinteresownego poświęcenia
ludzie nawiązują łączność między sobą.