środa, 27 marca 2013
sałatka jarzynowa
6 ziemniaków
6 średnich marchewek
4 średnie pietruszki
6 średnich marchewek
4 średnie pietruszki
1 seler
8 jajek
2 spore ogórki kiszone
8 jajek
2 spore ogórki kiszone
3 większe cebule
1 duże kwaskowate jabłko
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki musztardy
majonez ( ja daję tylko Kielecki „ na oko” jak kto lubi)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę ugotować bez obierania do miękkości . Warzywa nie powinny być rozgotowane. Jajka ugotować na twardo.
Ugotowane warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie jajka, ogórki, cebulę i jabłko. Dodać wypłukaną kukurydzę i groszek. Warzywa wymieszać z przyprawami, musztardą i majonezem. ( ja pozostawiam doprawione solą i pieprzem warzywa w chłodnym miejscu na ok. 2-3 dni do „przegryzienia” zanim wymieszam z majonezem i musztardą , z solą postępuję ostrożnie, gdyż majonez zawiera jej dosyć sporą ilość )
1 duże kwaskowate jabłko
1 puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki musztardy
majonez ( ja daję tylko Kielecki „ na oko” jak kto lubi)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę ugotować bez obierania do miękkości . Warzywa nie powinny być rozgotowane. Jajka ugotować na twardo.
Ugotowane warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie jajka, ogórki, cebulę i jabłko. Dodać wypłukaną kukurydzę i groszek. Warzywa wymieszać z przyprawami, musztardą i majonezem. ( ja pozostawiam doprawione solą i pieprzem warzywa w chłodnym miejscu na ok. 2-3 dni do „przegryzienia” zanim wymieszam z majonezem i musztardą , z solą postępuję ostrożnie, gdyż majonez zawiera jej dosyć sporą ilość )
czy wiesz że;
Groch i ziarnistą fasolę solimy dopiero po ugotowaniu, natomiast fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)