sobota, 8 marca 2014
biszkopt z masą śmietankowo- adwokatową
upiec 2 biszkopty z 3-4 jajek
masa;
600 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka bardzo gęstego adwokata
1 tabliczka białej czekolady 100g
3 śmietan fixy (lub 1 galaretka cytrynowa)
1/2 szklanki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem,
powoli dolewać do niej adwokat nie przerywając miksowania.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali,
odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Następnie wlać delikatnie do masy adwokatowej cały czas miksując.
Na koniec wsypać śmietan fixy (lub tężejącą galaretkę przygotowaną
w 1 szklance wody) i miksować do uzyskania gęstej konsystencji.
Masę ( 3/4) wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić i przykryć 2 biszkoptem wyłożyć resztą masy i udekorować. wstawić do lodówki na ok 2 godz. Smacznego :)
masa;
600 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka bardzo gęstego adwokata
1 tabliczka białej czekolady 100g
3 śmietan fixy (lub 1 galaretka cytrynowa)
1/2 szklanki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem,
powoli dolewać do niej adwokat nie przerywając miksowania.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali,
odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Następnie wlać delikatnie do masy adwokatowej cały czas miksując.
Na koniec wsypać śmietan fixy (lub tężejącą galaretkę przygotowaną
w 1 szklance wody) i miksować do uzyskania gęstej konsystencji.
Masę ( 3/4) wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić i przykryć 2 biszkoptem wyłożyć resztą masy i udekorować. wstawić do lodówki na ok 2 godz. Smacznego :)
gulasz z colą i porem
mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
1 duży por
1 papryka żółta
1 papryka zielona
500 ml coli
1 laska wanilii
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: ostra i słodka papryka, cała przyprawa do gulaszu, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
oliwa z oliwek
Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie z wanilią, podlewając kolą, pod przykryciem około 1 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Dodaj do mięsa czosnek , przyprawy i warzywa pocięte w dowolny sposób, dolej 1 szkl wody. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj koncentrat. dopraw do smaku ( potrawa powinna być słodko pikantna.) Tak przygotowanym sosem polewamy placki ziemniaczane lub podajemy z ziemniakami albo kaszą... w/g uznania i ... wcinać :) Smacznego :)
mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
1 duży por
1 papryka żółta
1 papryka zielona
500 ml coli
1 laska wanilii
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: ostra i słodka papryka, cała przyprawa do gulaszu, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
oliwa z oliwek
Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie z wanilią, podlewając kolą, pod przykryciem około 1 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Dodaj do mięsa czosnek , przyprawy i warzywa pocięte w dowolny sposób, dolej 1 szkl wody. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj koncentrat. dopraw do smaku ( potrawa powinna być słodko pikantna.) Tak przygotowanym sosem polewamy placki ziemniaczane lub podajemy z ziemniakami albo kaszą... w/g uznania i ... wcinać :) Smacznego :)
na dobry humor;
Nauczyciel na lekcji mówi do Jasia:
- Z Ciebie byłby doskonały przestępca!
- Dlaczego?! - dziwi się Jaś.
- Bo w zeszycie nie zostawiasz żadnych śladów działalności.
- Z Ciebie byłby doskonały przestępca!
- Dlaczego?! - dziwi się Jaś.
- Bo w zeszycie nie zostawiasz żadnych śladów działalności.
czy wiesz że;
Aby dobrze ubić śmietankę, należy ją uprzednio dobrze schłodzić, a w czasie ubijania dodać szczyptę soli. Dobrze także schłodzić miskę i trzepaczkę. Nie należy nastawiać miksera na najwyższe obroty, gdyż w ten sposób zamiast apetycznej pianki otrzymamy... masełko.
Subskrybuj:
Posty (Atom)