Powered By Blogger

poniedziałek, 10 września 2012

churros- słodki smak meksyku i hiszpanii

  • 225 ml wody
  • skórka z cytryny
  • 6 łyżek masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dodałam łyżeczkę)
  • 1/2 – 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
DO POSYPANIA:
  • cukier puder
  • cynamon
Zagotować wodę ze skórką cytrynową. Dodać masło i sól, gotować do rozpuszczenia masła. Dodać mąkę, cynamon, olejek waniliowy. Zdjąć z ognia, mieszać, aż do uzyskania konsystencji puree ziemniaczanego. Dodawać po jajku, ucierać drewnianą łyżką.
Rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C.
Do szprycy przełożyć ciasto (tylka powinna mieć kształt gwiazdy ) wyciskając kawałki o długości 12 cm wprost do gorącego oleju. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Ciasteczka puchą podczas smażenia. Wyciągać łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku.
Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. (spożyć w dniu przygotowania...tracą chrupkość )

na dobry humor ;

Czukacze siedzą w jurcie.
Syn pyta ojca:
- Dlaczego mam na imię Biegnący Renifer?
- Dlatego, że gdy zostałeś poczęty, obok jurty przebiegł renifer.
- A jak wymyśliliście imię dla mnie? - interesuje się córka.
- Nazwaliśmy Cię Błyszczącą Gwiazdą, gdyż właśnie taka płonęła nad jutrą wówczas, gdy zostałaś poczęta.
- A co z moim imieniem? - pyta trzecie dziecko.
- A Ty lepiej cicho siedź, Pęknięta Gumo.

czy wiesz że...

Jeśli przed posmarowaniem ciasta polewą rozsmarujemy na jego powierzchni lekko ogrzaną marmoladę lub dżem, polewa nie wsiąknie w ciasto.

sentencja na dziś...

Uczciwy człowiek po to żyje, aby mieć wrogów.