czwartek, 27 czerwca 2013
pyzy z mięsem
- 1 ½ kg ziemniaków
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- mąka pszenna do posypania
- sól
Farsz:
- 25 dag mięsa mielonego
- cebula
- 1 jajko
- czerstwa bułka
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować,
przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku.
Szybko wyrobić gładką masę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę,
zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do
miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do
smaku.
Formować z ciasta wałek, kroić na
kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować
nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od
momentu zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać w/g uznania. Smacznego :)
czy wiesz że
Do pieczenia jabłecznika najlepiej używać formy szklanej, teflonowej lub
z nierdzewnej stali, albo wyłożyć blachę folią spożywczą. Jeśli jednak
musimy skorzystać z tradycyjnej formy, należy placek jak najszybciej
przełożyć na półmisek, gdyż w przeciwnym razie będzie mieć niezbyt
przyjemny metaliczny posmak.
Subskrybuj:
Posty (Atom)