Spotyka się dwóch malarzy: realista i abstrakcjonista i zwierzają się sobie.
Realista:
- Maluję gołe kobiety bo nie mogę ich mieć.
Abstrakcjonista:
- Też je maluję, ale zawsze zbyt wcześnie dochodzę.
wtorek, 17 stycznia 2012
Rafaello
Składniki na ok. 30 małych trufli:
- 125 ml kremówki 36% [pół szklanki]
- 2 łyżki masła
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki wódki + 1 łyżeczka cukru pudru

- 300 g wiórków kokosowych
Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy masło. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę. Trzymamy na gazie do uzyskania jednolitej masy, jeśli wydaje nam się że masa za bardzo się podgrzewa, możemy zdjąć z palnika na chwilę. Następnie dodajemy cukier, alkohol i 200 g wiórków kokosowych. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 1,5 h lub na trochę mniej na dwór na mróz:) Z zastygniętej masy wyrabiamy dłońmi kule i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy, by nieco zmiękły. Jeśli chcemy by nasze słodkości były bardziej podobne do rafaello możemy w środek każdej trufli włożyć orzech laskowy bądź migdał.
Kluski śląskie z gulaszem
- dowolną ilość ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Gulasz
- szynka wieprzowa
- 1 cebulka pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 kostki mięsne
- sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, przyprawa do gulaszu
- papryka słodka(mielona) posiekana pietruszka
Czy wiecie że...
Gotowana szynka będzie bardziej soczysta, jeśli zaraz po ugotowaniu zanurzy się ją w zimnej wodzie, która ochłodzi mięso z wierzchu.
Sentencja na dziś;
Smutek jest samowystarczalny: by odczuć jednak pełną wartość radości, musisz mieć kogoś, by się nią podzielić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)