Powered By Blogger

wtorek, 17 stycznia 2012

na dobry humor.

Spotyka się dwóch malarzy: realista i abstrakcjonista i zwierzają się sobie.
Realista:
- Maluję gołe kobiety bo nie mogę ich mieć.
Abstrakcjonista:
- Też je maluję, ale zawsze zbyt wcześnie dochodzę.

Rafaello


Składniki na ok. 30 małych trufli:
- 125 ml kremówki 36% [pół szklanki]
- 2 łyżki masła
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki wódki + 1 łyżeczka cukru pudru

- 300 g wiórków kokosowych
Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy masło. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę. Trzymamy na gazie do uzyskania jednolitej masy, jeśli wydaje nam się że masa za bardzo się podgrzewa, możemy zdjąć z palnika na chwilę. Następnie dodajemy cukier, alkohol i 200 g wiórków kokosowych. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 1,5 h lub na trochę mniej na dwór na mróz:) Z zastygniętej masy wyrabiamy dłońmi kule i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy, by nieco zmiękły. Jeśli chcemy by nasze słodkości były bardziej podobne do rafaello możemy w środek każdej trufli włożyć orzech laskowy bądź migdał.

Kluski śląskie z gulaszem

  • dowolną ilość ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i uklepujemy. Dzielimy na 4 części. 1 część wyciągamy na bok  robimy dołeczek i do powstałego dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, równo z wysokością ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, kroimy na kawałki, z których formujemy kluseczki. Wciskamy palcem dziurkę w środku kluska. Wrzucamy na posoloy wrzątek. Gotować jeszcze z 3 minuty po tym jak kluski wypłyną na powierzchnię.  
  Gulasz
  • szynka wieprzowa
  • 1 cebulka pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 2 kostki mięsne
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, przyprawa do gulaszu
  • papryka słodka(mielona)  posiekana pietruszka
Umyte i osuszone mięso kroimy na kwadraty. Rozgrzewamy olej w brytfance i smażymy mięso na brązowo. Posypujemy przyprawami. Dodajemy cebulkę , czosnek i łyżkę papryki. Gdy się już mocno przychwyci do brytfanki, dolewamy 750 ml  wody. Wrzucamy kostki mięsne i dusimy z 1,5 godz. aż mięso będzie bardzo kruche. Powstały sos przyprawiamy jeszcze raz, dodajemy pietruszkę. Można go zagęścić łyżką kwaśnej śmietany, lub łyżką mąki roztrzepanaj w wodzie.
kluski śląskie

Czy wiecie że...

Gotowana szynka będzie bardziej soczysta, jeśli zaraz po ugotowaniu zanurzy się ją w zimnej wodzie, która ochłodzi mięso z wierzchu.

Sentencja na dziś;

Smutek jest samowystarczalny: by odczuć jednak pełną wartość radości, musisz mieć kogoś, by się nią podzielić.