Powered By Blogger

niedziela, 22 stycznia 2012

na dobry humor.

Warszawiak przyjechał do Zakopanego i mówi do Bacy:
- Baco powiedźcie: Chrząszcz brzmi w trzcinie!
Baca po chwilowym zastanowieniu odpowiada:
- Robok świrscy w trowie!

Kartacze



Składniki:


3 kg ziemniaków,
1 kg tłustego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
1/2 kg cebuli,
1/4 kg mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki suszonego majeranku,
1 łyżka soli,
1 łyżka mielonego pieprzu.

Okrasa:

20 dag wędzonego boczku,
1 cebula.

Kawałek gazy.


Jak przyrządzić?


Ziemniaki obieramy i myjemy.

Mniejszą ich część (około 1/3) gotujemy bez soli, resztę rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego lub drobnej tarki.

Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków wkładamy do gazy i wieszamy nad zlewem lub jakimś naczyniem, aby odsączyć płyn.

Kiedy gotujące się ziemniaki są już gotowe, je także miksujemy i łączymy ze sobą obie masy.

Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej, ile potrzeba by masa stała się plastyczna, ale nie więcej niż 1/4 kg.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i w osobnej misce łączymy ją z mięsem.

Dodajemy majeranek, sól i pieprz, a potem dokładnie mieszamy.

W garnku o dużym dnie (lub w dwóch garnkach) gotujemy osoloną wodę.

W tym czasie lepimy kartacze.

Nabieramy dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładamy do niej mięso.

Delikatnie owijamy mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony.

Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładamy kartacze do wrzątku.

Musimy pilnować, by nie było zbyt ciasno w garnku, bo kartacze się skleją.

Gotujemy je około 50 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie zlepiły się ze sobą.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoto.



Jak podawać?


Kiedy kartacze będą gotowe, podajemy je okraszone boczkiem z cebulą.

Arabska zupa jogurtowa- dla diabetyków

1 ćwiartka kurczaka bez skóry
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki ryżu
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka suszonej mięty
łyżka słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
300 ml jogurtu
sól i pieprz



Wykonanie
Umyte mięso i włoszczyznę zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyjąć z niego kurczaka.

Mięso obrać z kości, zmielić razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęścić czerwoną słodką papryką. Dodać miętę, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Z masy uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w posiekanej natce i papryce.

Rosół podgrzać do wrzenia, wrzucić do niego pulpeciki, gotować 15 minut. Przełożyć pulpeciki na podgrzane talerze.

Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Powstały płyn wlać do całości rosołu, na końcu doprawić go solą i pieprzem. Zalać pulpeciki i podawać zupę posypaną odrobiną czerwonej papryki oraz natką. Arabska zupa jogurtowa

Czy wiecie że...

Natki pietruszki nie przechowuj w pobliżu pomidorów czy jabłek, gdyż w ich towarzystwie znacznie szybciej żółknie i więdnie.

Sentencja na dziś;

Tajemnica życia polega nie na tym, żeby robić to, co się lubi, ale żeby spróbować polubić to, co się musi robić.