Warszawiak przyjechał do Zakopanego i mówi do Bacy:
- Baco powiedźcie: Chrząszcz brzmi w trzcinie!
Baca po chwilowym zastanowieniu odpowiada:
- Robok świrscy w trowie!
niedziela, 22 stycznia 2012
Kartacze




3 kg ziemniaków,
1 kg tłustego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
1/2 kg cebuli,
1/4 kg mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki suszonego majeranku,
1 łyżka soli,
1 łyżka mielonego pieprzu.
Okrasa:
20 dag wędzonego boczku,
1 cebula.
Kawałek gazy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Mniejszą ich część (około 1/3) gotujemy bez soli, resztę rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego lub drobnej tarki.
Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków wkładamy do gazy i wieszamy nad zlewem lub jakimś naczyniem, aby odsączyć płyn.
Kiedy gotujące się ziemniaki są już gotowe, je także miksujemy i łączymy ze sobą obie masy.
Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej, ile potrzeba by masa stała się plastyczna, ale nie więcej niż 1/4 kg.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i w osobnej misce łączymy ją z mięsem.
Dodajemy majeranek, sól i pieprz, a potem dokładnie mieszamy.
W garnku o dużym dnie (lub w dwóch garnkach) gotujemy osoloną wodę.
W tym czasie lepimy kartacze.
Nabieramy dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładamy do niej mięso.
Delikatnie owijamy mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony.
Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładamy kartacze do wrzątku.
Musimy pilnować, by nie było zbyt ciasno w garnku, bo kartacze się skleją.
Gotujemy je około 50 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie zlepiły się ze sobą.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoto.
Jak podawać?
Kiedy kartacze będą gotowe, podajemy je okraszone boczkiem z cebulą.
Arabska zupa jogurtowa- dla diabetyków
1 ćwiartka kurczaka bez skóry
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki ryżu
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka suszonej mięty
łyżka słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
300 ml jogurtu
sól i pieprz

Wykonanie
Umyte mięso i włoszczyznę zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyjąć z niego kurczaka.
Mięso obrać z kości, zmielić razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęścić czerwoną słodką papryką. Dodać miętę, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Z masy uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w posiekanej natce i papryce.
Rosół podgrzać do wrzenia, wrzucić do niego pulpeciki, gotować 15 minut. Przełożyć pulpeciki na podgrzane talerze.
Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Powstały płyn wlać do całości rosołu, na końcu doprawić go solą i pieprzem. Zalać pulpeciki i podawać zupę posypaną odrobiną czerwonej papryki oraz natką.
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki ryżu
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka suszonej mięty
łyżka słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
300 ml jogurtu
sól i pieprz

Wykonanie
Umyte mięso i włoszczyznę zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyjąć z niego kurczaka.
Mięso obrać z kości, zmielić razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęścić czerwoną słodką papryką. Dodać miętę, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Z masy uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w posiekanej natce i papryce.
Rosół podgrzać do wrzenia, wrzucić do niego pulpeciki, gotować 15 minut. Przełożyć pulpeciki na podgrzane talerze.
Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Powstały płyn wlać do całości rosołu, na końcu doprawić go solą i pieprzem. Zalać pulpeciki i podawać zupę posypaną odrobiną czerwonej papryki oraz natką.

Czy wiecie że...
Natki pietruszki nie przechowuj w pobliżu pomidorów czy jabłek, gdyż w ich towarzystwie znacznie szybciej żółknie i więdnie.
Sentencja na dziś;
Tajemnica życia polega nie na tym, żeby robić to, co się lubi, ale żeby spróbować polubić to, co się musi robić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)