piątek, 12 sierpnia 2016
sernik składany;
Upiec 2 biszkopty każdy z 3-4 jaj
dżem truskawkowy
ok 1/3 szkl ponczu kawowego
nutella
Sernik:
150g herbatników (ja miałam kakaowe)
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek
3/4 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Studzimy, smarujemy nutellą, 1 blat biszkopta który ma służyć za spód ciasta nasączamy ponczem, i kładziemy na sernik dociskając by się "złapało". Przykrywamy deseczką i energicznie odwracamy tak by herbatniki były na górze. Ciasto smarujemy dżemem, przykrywamy 2 biszkoptem i dekorujemy resztą nutelli, wkładamy na ok 2-3 godz do lodówki . Smacznego :)
dżem truskawkowy
ok 1/3 szkl ponczu kawowego
nutella
Sernik:
150g herbatników (ja miałam kakaowe)
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek
3/4 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Studzimy, smarujemy nutellą, 1 blat biszkopta który ma służyć za spód ciasta nasączamy ponczem, i kładziemy na sernik dociskając by się "złapało". Przykrywamy deseczką i energicznie odwracamy tak by herbatniki były na górze. Ciasto smarujemy dżemem, przykrywamy 2 biszkoptem i dekorujemy resztą nutelli, wkładamy na ok 2-3 godz do lodówki . Smacznego :)
na dobry humor;
Idzie baca brzegiem morza.
A tu słychać głos kapitana ze statku:
- Ahoj baco co tam robicie?
- A hoj Was obchodzi - odpowiada baca.
A tu słychać głos kapitana ze statku:
- Ahoj baco co tam robicie?
- A hoj Was obchodzi - odpowiada baca.
Subskrybuj:
Posty (Atom)