Powered By Blogger

piątek, 4 stycznia 2013

Frank Duval - Touch my Soul

placki ziemniaczane z mortadelą



2 kg ziemniaków
30 – 40 dkg mortadeli (lub innej wędliny)
5 jaj
1 łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia




ziemniaki obrać, umyć zetrzeć razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach a mortadelę na grubych. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać wg uznania (ja podałam z sosem śmietankowym ale na bazie wywaru z pieczeni) smacznego :)

na dobry humor :

Trzech facetów jest w szpitalu i opowiadają jak się tam znaleźli. Mówi pierwszy:
- Przychodzę z pracy, patrzę a żona goła leży w łóżku. To ja cap lodówkę i za okno. Ale była tak ciężka, że naderwałem sobie ścięgna.
Mówi drugi:
- Opalam się spokojnie na balkonie a tu jakiś dureń rzuca na mnie lodówkę.
Mówi trzeci:
- Siedzę sobie spokojnie w lodówce...

czy wiesz że ;

Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy - trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i przechowywać w lodówce około 1 tygodnia.

sentencja na dziś;

Dopóki oddycham, nie tracę nadziei.