piątek, 4 stycznia 2013
placki ziemniaczane z mortadelą
2 kg
ziemniaków
30 – 40 dkg mortadeli (lub innej wędliny)
5 jaj
1 łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
ziemniaki obrać, umyć zetrzeć razem z cebulą na tarce o
drobnych oczkach a mortadelę na grubych. Wszystkie składniki razem wymieszać i
doprawić do smaku. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać wg uznania (ja
podałam z sosem śmietankowym ale na bazie wywaru z pieczeni) smacznego :)
czy wiesz że ;
Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub
margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy
to do zagęszczenia litrowego garnka zupy - trzeba kulkę masy wrzucić do
gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki
można zawijać w folię spożywczą i przechowywać w lodówce około 1
tygodnia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)