Powered By Blogger

wtorek, 24 stycznia 2012

Mohombi - Final Destination

na dobry humor.

Idzie turysta drogą i spotyka Bacę:
- Baco, mogę przejść przez waszą łąkę, bo chciałbym zdążyć na ten pociąg o 10.40?
- A idźcie, ale jak spotkacie mojego byka to i na ten o 9.15 zdążycie.

Szarlotka pod chmurką

3 szkl. mąki ( najlepiej krupczatki)
1 kostka margaryny
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2-3 łyzki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek

_Szarlotka królewska
                                                     
wykonanie

Z mąki , margaryny , żółtek,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z białek ubić sztywną pianę , następnie ciągle ubijając dodawać cukier .
Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści ,a piana będzie błyszcząca.
Ciasto podzielić na 3 części .
2/3 ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )i podpiec ok. 10-15 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka , na to pianę i resztę ciasta startego na tarce .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny i wymieszać.
Piec w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 60 min.

Boczek inaczej


  • 2,5 kg boczku surowego
    Boczek faszerowany gotowany
  • 30 dag pieczarek
  • 0,5 kg szynki surowej
  • 3 rosołki drobiowe w kostce
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania

Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką. Zdjąć skórę . Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Po godzinie przeciąć w poprzek w dwóch miejscach, w te miejsca włożyć farsz. Boczek zwinąć w rulon, obwiązać nitką. Włożyć do brytfanny , zalać rosołem (na litr wody, 1,5 kostki rosołowej).
Piec w piekarniku 1,5 godz. w tem.185 stopni. Taki płat dziele na pół i mam dwa boczki.
Taki boczek najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą

Czy wiecie że...

Schab będzie soczysty, jeśli przed pieczeniem sparzy się go wrzątkiem.

Sentencja na dziś;

Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość.