wtorek, 24 stycznia 2012
Szarlotka pod chmurką
3 szkl. mąki ( najlepiej krupczatki)
1 kostka margaryny
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2-3 łyzki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
wykonanie
Z mąki , margaryny , żółtek,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z białek ubić sztywną pianę , następnie ciągle ubijając dodawać cukier .
Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści ,a piana będzie błyszcząca.
Ciasto podzielić na 3 części .
2/3 ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )i podpiec ok. 10-15 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka , na to pianę i resztę ciasta startego na tarce .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny i wymieszać.
Piec w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 60 min.
1 kostka margaryny
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2-3 łyzki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek

wykonanie
Z mąki , margaryny , żółtek,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z białek ubić sztywną pianę , następnie ciągle ubijając dodawać cukier .
Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści ,a piana będzie błyszcząca.
Ciasto podzielić na 3 części .
2/3 ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )i podpiec ok. 10-15 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka , na to pianę i resztę ciasta startego na tarce .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny i wymieszać.
Piec w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 60 min.
Boczek inaczej
- 2,5 kg boczku surowego
- 30 dag pieczarek
- 0,5 kg szynki surowej
- 3 rosołki drobiowe w kostce
- 4 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu
- szczypta papryki ostrej
Sposób przygotowania
Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką. Zdjąć skórę . Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.Po godzinie przeciąć w poprzek w dwóch miejscach, w te miejsca włożyć farsz. Boczek zwinąć w rulon, obwiązać nitką. Włożyć do brytfanny , zalać rosołem (na litr wody, 1,5 kostki rosołowej).
Piec w piekarniku 1,5 godz. w tem.185 stopni. Taki płat dziele na pół i mam dwa boczki.
Taki boczek najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą
Sentencja na dziś;
Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość.
Subskrybuj:
Posty (Atom)