Powered By Blogger

piątek, 2 marca 2012

na dobry humor.

Kolejka w aptece.
Pierwszy klient podchodzi do okienka, daje receptę, aptekarz mówi:
- 320 złotych proszę.
Drugi podchodzi, daje receptę, aptekarz mówi mu:
- 340 złotych.
Trzeci podchodzi, aptekarz mówi mu:
- 390 złotych.
Czwarty facet w kolejce się lekko poddenerwował i mówi:
- Panie mgr, wszyscy idziemy od tego samego lekarza, wszyscy mamy taki sam lek na recepcie, dlaczego jedni płacą mniej, a inni więcej?
Mgr odpowiada:
- No wie pan, mamy taki kod z lekarzem, taką umowę....
Facet się zdenerwował i mówi:
- Panie, niech pan nam powie co to za lek, dlaczego ma inną cenę? Na recepcie było napisane: CC NWCMJDMCC.
Klienci zaczęli nerwowo naciskać na aptekarza, bardzo chcieli, żeby im przeczytał co to znaczy, co to za lekarstwo...
W końcu aptekarz pod wpływem nacisku zaczął czytać z rumieńcami na twarzy:
- Cześć Czesiek, Nie Wiem Co Mu Jest, Daj Mu Co Chcesz.

placuszki ziemniaczane

Placuszki ziemniaczane

  • 1 kg, ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag. pokrojonej w kostkę szynki [osobiscie polecam jakaś aromatyczną kiełbasę]
  • 30 dag. bułki tartej
  • 200 ml. kwaśnej śmietany [ja wlałam 300]
  • 2 jaja
  • 1 szkl stratego żółtego sera
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa, wsypać 2/3 bułki tartej, szynkę, ser, pietruszke, wymieszać. Dodać jajko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę. Wyrobić na gładką masę [można mikserem]. Ręką formować placuszki. Smazyc na rozgrzanym, delikatnie osolonym tłuszczu na złoty kolor. podawać w/g uznania

Zrazy

zrazy  SKŁADNIKI:
70 dag karkówki
5 ogórków kwaszonych
3 pieczarki
1 cebula
ząbek czosnku
musztarda Dijon miodowa
sól
pieprz
olej
natka
nitka
WYKONANIE
Mięso pokroić jak na cienkie schabowe, rozbić, wysmarować musztardą, posypać pieprzem.
Na środku każdego mięsa położyć pokrojone w paski: cebulę, ogórek, pieczarkę.
Zawinąć zrazy, obwiązać je nitką aby się nie rozpadły.
Gotowe zrazy przysmażyć na patelni z olejem, aż się zarumienią.
Do podsmażonych zrazów dolać wodę tak aby się całkowicie przykryły, wrzucić czosnek, łyżkę soli, pozostałe pokrojone pieczarki, cebulę i ogórki (jeśli coś zostało).
Całość dusić pod przykryciem około 50 minut.
Tuż przed podaniem do sosu dosypać posiekaną natkę.

Czy wiecie że...

Kukurydzę gotuj z dodatkiem mleka i cukru - nadadzą jej przyjemny aromat. Nie sól wody, bo kukurydza stwardnieje.

Sentencja na dziś;

Optymizm i pesymizm różnią się jedynie w dacie końca świata.