Powered By Blogger

czwartek, 29 grudnia 2011

Magda Femme- Rozmowa z aniołem (Polskie przeboje jedynki)

na dobry humor.

Spotyka się dwóch kolegów i jeden jest strasznie pogryziony przez psa:
- Ty, co ci się stało, że jesteś taki pogryziony?
- Aaa pierwszy raz trzeźwy wróciłem do domu i pies mnie nie poznał.

Dietetyczny omlet

  • 2 łyżki sera wiejskiego
  • 1,5 łyżki otrębów(dowolne)
  • 1 jajko
  • Dodatki wg uznania (szynka, ser,pomidor)
  • Zioła prowansalskie
  • Odrobina soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko razem mieszamy. Dodajemy szynkę, pomidor oraz zioła. Doprawiamy solą. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wylewamy ciasto. Smażymy po 3 min z każdej strony. Przekładamy na talerz, oczywiście możemy polać ketchupem, majonezem bądź innym sosem. Przystępujemy do konsumpcji, smacznego!

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • 4 pokrojone w grubą kostkę pomidory 
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w grube plastry cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej
PRZYGOTOWANIE:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj czosnek, cebulę, oregano i pieprz, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Dodaj pomidory i duś jeszcze około 5 minut.

Chudy schab w jabłkach

  • 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
  • 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej
PRZYGOTOWANIE:
Kotleciki ze schabu lekko posól, posyp pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj kotleciki, po 2-3 minutach przewracaj na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj czosnek i duś, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj jabłka, oprósz je majerankiem i duś 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszaj. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.

Czy wiecie że...

Pieczeń nie będzie wysuszona, jeśli do piekarnika na czas pieczenia wstawi się garnuszek z wodą.

Czy wiecie że...

OLIWA, NA KTÓREJ SMAŻYMY, pozostanie czysta do końca smażenia, jeśli wrzucimy do niej kilka czysto umytych i obsuszonych obierzyn z ziemniaków.

na dobry humor.

- Ile dostałeś?
- 15 lat.
- Za co?
- Za pomoc medyczną.
- ???
- Teściowa miała krwotok z nosa, więc jej opaskę uciskową założyłem, na szyję...

Sentencja na dziś;

Łzy nie są oznaką naszej słabości,ale dowodem na to,że nasze serce nie wyschło i nie stało się pustynią...