Powered By Blogger

piątek, 3 kwietnia 2015

GOORAL - Karczmareczka [OFFICIAL VIDEO]

boczek pieczony

boczek surowy (mój miał 60 dkg)
6 ząbków czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
1/2 przyprawy do gyrosa
1 liść laurowy
2 owoce jałowca (rozgniecione)
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
olej lub oliwa



Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo- czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach wkładamy boczek do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość.Tak upieczony boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj użytych ziół i przypraw oczywiście zależy od upodobań i gustów. Ja podałam przykładowe, które najczęściej sama stosuję. Smacznego :)

mój przepis na pasztet;

70 dag łopatki wieprzowej
30 dag boczku surowego
20 dag podgardla
25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
1 cebula
1, 2 ząbki czosnku
1 marchewka
kawałek selera
5 szt suszonych grzybków
2 jajka
1 czerstwa bułka
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
pół łyżeczki majeranku i tymianku
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do blaszki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
białko do posmarowania


Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy i czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Ewentualnie uzupełniać w trakcie wodą, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Wyjąć składniki z bulionu, włożyć rozdrobnioną bułkę do wywaru i poczekać aż go wchłonie. Wątróbkę parzyć we wrzątku ok. 2-3 minut. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce dwa razy drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę grysiku). Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posmarować białkiem . Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem. Smacznego :)

na dobry humor;

Jasiu pyta tatę:
- Czemu mam tylko dwa guziki przy spodniach a ty masz cztery.
- Bo masz małego orzełka a tata ma dużego.
Na drugi dzień Jasiu idzie z tatą do kościoła.
Idzie ksiądz w takiej czarnej szacie co ma dużo guzików i mówi:
- Ten to dopiero ma orła.

czy wiesz że;

Lodówka pozbywanie się przykrego zapachu -do środka wstawić talerzyk z proszkiem do pieczenia (wymieniać co 2 tygodnie) lub
zostawić w lodówce przekrojone jabłko.

sentencja na dziś;

Przyjemność może być wytworem produkcji taśmowej, szczęście nigdy.