poniedziałek, 5 marca 2012
gulasz węgierski
SKŁADNIKI: ok. 1,3 kg chudej karkówki wołowej, 2 łyżki margaryny, 2 szklanki posiekanej cebuli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki nasion kminku,pół szklanki Coca Coli, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 posiekane pomidory, 3 łyżki mąki, ugotowany makaron. 
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać margarynę i usmażyć mięso na brązowo. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu smaży do miękkości cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, sól i nasiona kminku i gotować przez minutę. Dodać mięso, colę, wino i posiekane pomidory. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać mąkę z małą ilością wody i dodać do gulaszu . Gotować jeszcze 3-5 minut. Podawać z makaronem.

pikantna zupa gulaszowa
SKŁADNIKI: 500 g wieprzowiny (u nas łopatka), 4 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 zielone lub czerwone papryki, puszka kukurydzy konserwowej, 2 litry rosołu (może być z kostki), 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka mielonej papryki
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z mięsem i dusić przez 15 minut. Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do garnka i dusić jeszcze 10 minut. Dolać rosół i przecier pomidorowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Przed końcem gotowania przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mieloną papryką. Można też dodać odrobinę cukru.

kotleciki brokułowe

Składniki:
- 1 brokuł
- 2-3 gotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (mniej lub więcej)
- gałka muszkatołowa
- jarzynka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudzone rozgniatamy razem z ziemniakami na puree. Dodajemy jajko, mąkę, natkę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę, aby była jednolita i dosć gęsta. Formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju.
Są naprawdę przeeepyszne. ; )
Są naprawdę przeeepyszne. ; )
Sentencja na dziś;
Większość uczciwych kobiet to ukryte skarby, które są bezpieczne jedynie dlatego, że ich nikt nie szuka.
Subskrybuj:
Posty (Atom)