niedziela, 18 sierpnia 2013
brzoskwiniowy sernik na zimno - na biszkopcie
Upiec biszkopt z 4 jaj
1 kg
przemielonego białego sera ( ja miałam gotowy „z wiadereczka” )
1 puszka brzoskwiń
150-200 g
cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
3 łyżki masła
2 galaretki
Ser ucieramy z cukrami i masłem do całkowitego rozpuszczenia
się cukru. Brzoskwinie odsączamy kroimy na drobne kawałeczki . Syrop pozostały po brzoskwiniach podgrzewamy
rozpuszczając w nim żelatynę,
przestudzić i powoli wlać do masy serowej cały czas mieszając, dodać owoce.
Całość wlać na wcześniej upieczonego biszkopta i wstawić do lodówki na ok. 40
min. Galaretki przygotować wg przepisu. Wystudzoną galaretkę wylać na sernik
schładzać w lodówce na 30 min.
czy wiesz że;
Ciasto łatwiej wyjmiemy z formy, jeśli po wyjęciu z piekarnika blachę zanurzymy w wodzie lub ustawimy na zwilżonej ściereczce.
sentencja na dziś;
Nie ma nic gorszego nad udawanie dobroci. Udawanie dobroci odstręcza bardziej niż otwarte zło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)