niedziela, 24 lutego 2013
łopatka z "orzeszkiem" ;)
60 dkg łopatki ( lub innego mięsa)
1 -2 cebule
1 marchewka
8-10 plasterków selera
2-3 suszone grzyby
masło orzechowe słone
przyprawa do gulaszu
2 ziarna owocu jałowca
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
cukier lub miód albo słodzik
1 łyżka mąki
tłuszcz ( do smażenia)
Łopatkę umyć pociąć na drobne części , cebulę pokroić na 4 , marchew i seler w plastry , grzyby
rozkruszyć . Mięso , cebulę i marchew, wrzucić na rozgrzany tłuszcz , dodać
liście laurowe , owoc jałowca , całą przyprawę do gulaszu, kurkumę i tymianek,
wymieszać i dusić ok. 15 min, po tym czasie wyjąć cebulę dodać grzyby , mąkę i
podlać 3 szkl. wody. Gotować ok. 45 min co jakiś czas mieszając gdy mięso
będzie już miękkie dodać 3-4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę cukru i wrzucić
wcześniej odłożoną cebulę. Chwilkę pogotować (2-3 min) … gotowe. Smacznego :)
Smak masła orzechowego (solonego) łączyć z cukrem ( ja dałam
miód) doszukując się pożądanego smaku. Można zrobić wersję na słodko.; masło
orzechowe słodkie ale już bez dodatku innej słodyczy- masło można zastąpić zmielonymi orzeszkami słonymi.
ciasteczka z czekoladą
1 kostka miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Czekoladę kroimy w kostkę, a orzechy dość grubo siekamy. Masło ucieramy
z cukrem, dodajemy jajko - mieszamy - a następnie dodajemy mąkę, sodę,
sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować). Do masy wrzucamy
orzechy i czekoladę.
W zależności od upodobań
można oczywiście skorzystać z innych dodatków - rodzynek, różnych
rodzajów orzechów, bakalii, wiórków kokosowych.
Z
powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i
układamy je na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ
ciasteczka się "rozpłyną".
Pieczemy 15-20 minut.
czy wiesz że ;
Jeśli przed wyciśnięciem soku cytrynę włożymy na 10-15 minut do gorącej
wody - wyciśniemy z niej dużo więcej soku. Można także przed wyciskaniem
ugnieść cytrynę ręką albo chwilę turlać po stole.
Subskrybuj:
Posty (Atom)