Powered By Blogger

piątek, 7 grudnia 2012

joey montana sin ti original official new

torcik czekoladowy z nutką ananasa...;)







(Upiec 2 biszkopty ze składników na biszkopt z 8-10 jaj)
1duże opakowanie biszkoptów(okrągłych)
1 puszka ananasa
2 galaretki ( ja dałam rubinową i cytrynową)
1 śmietana typu śnieżka
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 litr śmietany 36 %
¾ szkl cukru pudru ( można więcej lub mniej…jak kto lubi)

4-5 plastrów ananasa pociąć na drobne kawałeczki, galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Śmietanę 36 % ubić z cukrem na sztywno podzielić na 2 porcje ( czekoladowej ma być więcej), do jednej dodać stopioną czekoladę i 2 łyżki kakao + nie całe pół szkl galaretki , do drugiej ananasa i 1/3 szkl galaretki , wymieszać. Śnieżkę przygotować  wg przepisu dodając resztę galaretki….

Przekładanie;
placek biszkoptowy ( nasączyłam syropem z ananasów)
masa czekoladowa
biszkopty
masa ananasowa
placek biszkoptowy
masa czekoladowa
śnieżka
obiecałam, fotkę dodałam ;)... i dobrze smakuje :)
reszta wg uznania …..( jutro dodam fotkę jak wygląda w środku...;) )

na dobry humor

Do wytwórni pasztetów przyjechała kontrola z sanepidu.
Inspektor pyta:
- Czy ten pasztet z zająca jest naprawdę z zająca?
- Tak, ale prawdę mówiąc dodajemy jeszcze koninę.
- A w jakich proporcjach?
- Pół na pół... Jeden zając, jeden koń.

czy wiesz że ;

Aby dobrze ubić śmietankę, należy ją uprzednio dobrze schłodzić, a w czasie ubijania dodać szczyptę soli. Dobrze także schłodzić miskę i trzepaczkę. Nie należy nastawiać miksera na najwyższe obroty, gdyż w ten sposób zamiast apetycznej pianki otrzymamy... masełko.

sentencja na dziś

Młodość to jedyna rzecz, którą warto mieć.