piątek, 7 grudnia 2012
torcik czekoladowy z nutką ananasa...;)
(Upiec 2 biszkopty ze składników na biszkopt z 8-10 jaj)
1duże opakowanie biszkoptów(okrągłych)
1 puszka ananasa
2 galaretki ( ja dałam rubinową i cytrynową)
1 śmietana typu śnieżka
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 litr
śmietany 36 %
¾ szkl cukru pudru ( można więcej lub mniej…jak kto lubi)
4-5 plastrów ananasa pociąć na drobne kawałeczki, galaretki
rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Śmietanę 36 % ubić z cukrem na sztywno
podzielić na 2 porcje ( czekoladowej ma być więcej), do jednej dodać stopioną
czekoladę i 2 łyżki kakao + nie całe pół szkl galaretki , do drugiej ananasa i 1/3 szkl
galaretki , wymieszać. Śnieżkę przygotować wg przepisu dodając resztę galaretki….
Przekładanie;
masa czekoladowa
biszkopty
masa ananasowa
placek biszkoptowy
masa czekoladowa
śnieżka
czy wiesz że ;
Aby dobrze ubić śmietankę, należy ją uprzednio dobrze schłodzić, a w
czasie ubijania dodać szczyptę soli. Dobrze także schłodzić miskę i
trzepaczkę. Nie należy nastawiać miksera na najwyższe obroty, gdyż w ten
sposób zamiast apetycznej pianki otrzymamy... masełko.
Subskrybuj:
Posty (Atom)