Powered By Blogger

środa, 4 stycznia 2012

Savage - Only You

Bouef Strogonow

50 dag polędwicy wołowej (ja preferuję wieprzową - nie trzeba jej zbyt długo dusić)
2 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
30 dag pieczarek
łyżka mąki
pół szklanki gęstej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
mielona papryka
sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, a potem w paski. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim cebulę, przełożyć ją do rondla, a na pozostałym bardzo gorącym oleju smażyć partiami paseczki mięsa przez 3 minuty, stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolić. Tak przygotowane mięso przełożyć do rondla, dodać usmażone na maśle pieczarki, wlać śmietanę wraz z koncentratem i dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli trzeba)  oraz papryką. Podawać z pieczywem lub kładzionymi kluskami, obficie posypać natką.(Ja dodaje jeszcze 3-4 ogórki kiszone i 1 marchewkę wszystko  pokrojone w paski+ łyżeczkę cukru)

OFFICIAL - Somewhere Over the Rainbow 2011 - Israel "IZ" Kamakawiwo'ole

na dobry humor.

Blondynka dzwoni na komisariat i mówi:
- Panie władzo ukradli mi kierownicę, pedał gazu i hamulec.
Minęło parę minut...
Blondynka znowu dzwoni i mówi:
- Fałszywy alarm usiadłam z tyłu.

na dobry humor.

Polak, Czech i Niemiec spotkali diabla.
Kazał im przynieść jakąś roślinkę.
Polak przyniósł tulipana, Niemiec dziką różę a Czecha jeszcze nie ma...
Diabeł nie czekając kazał im to zjeść.
Polak zjadł bez problemu.
Niemiec natomiast je, i płacze i śmieje się jednocześnie..
- Czemu płaczesz - spytał diabeł
- Bo muszę zjeść dziką różę, to boli!
- A czemu się śmiejesz?
- Bo Czech idzie z kaktusem!

Leniwce

  • ser biały 40 dag
  • jaja 3 szt
  • mąka 15 dag
  • masło 4 dag
  • cukier 2 - 3 dag
  • ew, śmietana,
  • lub bułka tarta,
  • lub stopiona słonina lub boczek i cebulka

PRZYGOTOWANIE:
Ser lub dobrze odciśnięty twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito. Połowę masła rozetrzeć, dodać sól, połączyć kolejno z żółtkami i dodawanym stopniowo serem. Utartą masę wymieszać z pianą białek i mąką. Formować z ciasta dość grube wałki, na stolnicy wysypanej mąką spłaszczyć je trochę nożem, krajać skośne kawałki (jak kluski - kopytka), wkładać do wrzącej osolonej wody i (gotować powoli, aby nie rozpadły się. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek i polać masłem. Oddzielnie podać cukier. Można również podać je ze śmietaną i cukrem, a także z przyrumienioną na maśle bułeczką i cukrem, jak również wytrawne ze słoninka

Faszerowane ziemniaki-dla diabetyków i nie tylko..

3 duże płaskie ziemniaki (lub 6 małych)
150 g mięsa mielonego
100 g warzyw (marchew, seler, pietruszka)
1 mała cebula
koperek, majeranek
1 jajko
olej
sok z cytryny
sól, pieprz



Wykonanie
Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Posiekać, połączyć z mięsem, jajkiem i przyprawami, wyrobić. Ziemniaki obrać, wydrążyć, posmarować sokiem cytrynowym i olejem, posolić, oprószyć pieprzem, napełnić farszem. Ziemniaki piec pod przykryciem ok. 30 minut, pod koniec pieczenia odkryć i przyrumienić.

Czy wiecie że...

PAKUJĄC DUŻĄ PACZKĘ, nie zapomnijmy zmoczyć gorącą wodą sznurka przeznaczonego do jej zawiązania. Wysychając, sznurek ściągnie się i będzie dobrze przylegał.

Czy wiecie że...

Soda oczyszczona
Czyści i odnawia powierzchnie, można ją stosować jako delikatny proszek ścierny

Sentencja na dziś;

Mamy młode serca tak długo,jak długo umiemy kochać życie takim,jakie ono jest.