Powered By Blogger

czwartek, 9 lutego 2012

Don Omar - Huerfano De Amor ft. Syko

na dobry humor.

Przyjaciółka do przyjaciółki:
- Podobno twój mąż leży w szpitalu, bo coś złamał.
- Tak. Przysięgę wierności małżeńskiej.

gołąbki po cygańsku

Składniki (podaję oryginalne proporcje; ja robiłam z połowy porcji i wyszło mi około 10 całkiem sporych kotletów):
- około kilograma kapusty
- 2,5 szklanki ryżu
- 4 cebule
- 2 szklanki kaszy manny
- 5 jajek
- 80 dkg mięsa mielonego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać, posolić. Odlać wodę, którą puści. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę, ryż, kaszę, jajka i cebule wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety. (Moja masa była zbyt rzadka i nie chciała się zbytnio formować, dlatego dodałam do niej bułki tartej). Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dolać do nich dwie szklanki wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pomidorowym, z dowolnie wybraną sałatką.

deser owocowy dla diabetyków - i nie tylko

twarożek homogenizowany - 200 g
2 jajka
1/2 szklanki mleka odtłuszczonego (0,5% tłuszczu)
1 łyżka żelatyny
szklanka owoców jagodowych - malin, poziomek, jagód, truskawek
słodzik w proszku (do smaku)



Wykonanie
Jajka ubić na parze na gładką, puszystą masę (można z dodatkiem słodzika), ostudzić.

Do twarożku dodać mleko, ubite jajka, dokładnie wymieszać.

Rozpuszczoną żelatynę połączyć razem z masą jajeczną i częścią owoców (można razem zmiksować). Deser przełożyć do pucharków, podawać schłodzony, przybrany resztą owoców i miętą lub melisą.

Czy wiecie że...

ŚWIEŻO SKOSZONA TRAWA rozsypana na ciemnym dywanie czyści go nie gorzej niż  kiszona kapusta Zbierać miotełką.

Sentencja na dziś;

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk, cierpień lub biedy, tak jak okręt potrzebuje balastu, by płynąć prosto i równo.