- Tato, dlaczego ten pociąg zakręcowywuje?
- Nie mówi się zakręcowywuje tylko zakręca!
- Ale dlaczego on zakręca?
- Bo mu się szyny wygły.
niedziela, 18 marca 2012
Babka Róża - cytrynowa
Składniki:
* 30 dag mąki pszennej
* 12 dag mąki ziemniaczanej
* 25 dag masła lub margaryny
* 20 dag cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 jaj
* 3 cytryny
* szczypta soli
* 25 dag masła lub margaryny
* 20 dag cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 jaj
* 3 cytryny
* szczypta soli
Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Wbijać po jednym jajku, ucierając dalej. Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąki do masy jajecznej, ucierać aż będzie gładka. Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do ciasta, do soku dodać 2 łyżki cukru i odstawić w miseczce na później. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (moja silikonowa w kształcie róży- nie trzeba smarować), piec 60 min. w temp. 170 st. C. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i jeszcze gorącą nakłuć patyczkiem do szaszłyków lub cienkim drutem. Nasączyć sokiem cytrynowym z cukrem. Posypać cukrem pudrem.
Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy
blaszka 28 x 38 cm
1 duży prostokątny wafel na spód
10 białek
250g cukru pudru
125g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
125g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
35g zmielonych na proszek biszkoptów
ziarenka z 1/2 laski wanilii
orzechy do przybrania
Przykroić wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min.
blaszka 28 x 38 cm
1 duży prostokątny wafel na spód
10 białek
250g cukru pudru
125g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
125g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
35g zmielonych na proszek biszkoptów
ziarenka z 1/2 laski wanilii
orzechy do przybrania
Przykroić wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min.
Czy wiecie że...
Resztki cukierka z dywanu usuniemy, jeżeli nałożymy bezpośrednio roztwór z 5 ml octu i 1 litra wody i pozostawimy do wyschnięcia, a następnie odkurzymy.
Sentencja na dziś;
Smutek jest samowystarczalny: by odczuć jednak pełną wartość radości, musisz mieć kogoś, by się nią podzielić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)