Powered By Blogger

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kalafiorowa




Składniki:
  • mięso (dwa udka z kurczaka albo skrzydełka na przykład)
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler (korzeń i liście), kawałek pora
  • 3-4 większe ziemniaki
  • pół dużego kalafiora lub mały kalafior
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 łyżki śmietany
 Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i  korzeń selera obrać i pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Z mięsa i całej włoszczyzny przygotować wywar. W trakcie gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Po około 10 minutach dorzucić podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Po koniec zabielić zupę śmietaną i doprawić do smaku  solą i pieprzem. Przed podaniem wyciągnąć liście selera i pora.  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz