niedziela, 12 lutego 2012
bułki maślane
- 60 dag mąki,
- 250 ml mleka,
- 2 dag drożdży,
- 6 dag cukru,
- 5 dag masła,
- 2 jajka,
- jedno żółtko (białko zostaje do posmarowania bułek),
- sól
i na kruszonkę:
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 6 dag mąki.
Najpierw zaczyn. Drożdże, łyżka cukru, 5 dag mąki, mleko. I chwila relaksu w oczekiwaniu aż wyrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru, mąki, jajka i żółtko, solimy ciut i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione masło. Dajemy ciastu trochę porosnąć, (w tym czasie robimy kruszonkę) potem formujemy bułki, a właściwie kulki, które leciutko spłaszczamy. Zostawiamy je do wyrośnięcia, potem smarujemy białkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Całkowicie wyrośnięte bułeczki wstawiamy do pieca rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 25 - 30 minut.
- 250 ml mleka,
- 2 dag drożdży,
- 6 dag cukru,
- 5 dag masła,
- 2 jajka,
- jedno żółtko (białko zostaje do posmarowania bułek),
- sól
i na kruszonkę:
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 6 dag mąki.
Najpierw zaczyn. Drożdże, łyżka cukru, 5 dag mąki, mleko. I chwila relaksu w oczekiwaniu aż wyrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru, mąki, jajka i żółtko, solimy ciut i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione masło. Dajemy ciastu trochę porosnąć, (w tym czasie robimy kruszonkę) potem formujemy bułki, a właściwie kulki, które leciutko spłaszczamy. Zostawiamy je do wyrośnięcia, potem smarujemy białkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Całkowicie wyrośnięte bułeczki wstawiamy do pieca rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 25 - 30 minut.

colesław po mojemu..
½ głowki białej kapusty,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
150 ml majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 cytryna,
1 łyżeczka cukru (lub tabletka słodzika dla mających problemy),
sól, pieprz.
Kapustę oczyścić, wyrzucić wierzchnie liście, wyciąć głąb i grube części i posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, nie na Bercie... chociaż, jak ktoś ma taką możliwość... paprykę oczyścić z nasion i gniazd nasiennych, umyć i pokroić w krótkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Nawet bardzo drobno. Wszystko włożyć do dużego garnka, lekko posolić i skropić sokiem z połowy cytryny. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Majonez wymieszać dodając trochę soku z cytryny (wg smaku), śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wymieszać z warzywami.
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
150 ml majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 cytryna,
1 łyżeczka cukru (lub tabletka słodzika dla mających problemy),
sól, pieprz.
Kapustę oczyścić, wyrzucić wierzchnie liście, wyciąć głąb i grube części i posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, nie na Bercie... chociaż, jak ktoś ma taką możliwość... paprykę oczyścić z nasion i gniazd nasiennych, umyć i pokroić w krótkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Nawet bardzo drobno. Wszystko włożyć do dużego garnka, lekko posolić i skropić sokiem z połowy cytryny. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Majonez wymieszać dodając trochę soku z cytryny (wg smaku), śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wymieszać z warzywami.

Czy wiecie że...
Jeśli groszek czy szpinak szybko ostudzimy po gotowaniu - warzywa pozostaną zielone.
Subskrybuj:
Posty (Atom)