Potrzebne składniki
- mąka (1kg)
- ugotowane ziemniaki (1kg)
- jajka (4 sztuki)
- cukier puder do posypania
- olej 200 ml
- drożdże (100g)
- tłuszcz do smażenia
Drożdże rozrobić z jajkami. Na stolnicę wysypać mąkę, rozgniecione ugotowane ziemniaki oraz cukier. Wyrobić ciasto dodając rozrobione drożdże i olej. Tradycyjnie wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli będzie za „rzadkie” można dosypać mąki, jeśli zbyt zwarte można dodać ziemniaków lub wbić jajko. Po wyrobieniu odstawić na 45 min do wyrośnięcia (można przykryć ściereczką).
Ciasto (po kawałku) rozwałkować na grubość około 0.5cm i wyciąć w nim koła używając np. szklanki. W kołach wycinać jeszcze mniejsze koła (np. kieliszkiem), co da nam coś na kształt opony. :)
Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (najlepiej oleju). Uwaga, szybko się smażą. Gotowe posypać cukrem pudrem i wcinać. Ciasto jest doskonałe na pączki