Powered By Blogger

wtorek, 10 stycznia 2012

Oponki na ziemniakach

Potrzebne składniki

  • mąka (1kg)
  • ugotowane ziemniaki (1kg)
  • jajka (4 sztuki)
  • cukier puder do posypania
  • olej 200 ml
  • drożdże (100g)
  • tłuszcz do smażenia


Drożdże rozrobić z jajkami. Na stolnicę wysypać mąkę, rozgniecione ugotowane ziemniaki oraz cukier. Wyrobić ciasto dodając rozrobione drożdże i olej. Tradycyjnie wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli będzie za „rzadkie” można dosypać mąki, jeśli zbyt zwarte można dodać ziemniaków lub wbić jajko. Po wyrobieniu odstawić na 45 min do wyrośnięcia (można przykryć ściereczką).
Ciasto (po kawałku) rozwałkować na grubość około 0.5cm i wyciąć w nim koła używając np. szklanki. W kołach wycinać jeszcze mniejsze koła (np. kieliszkiem), co da nam coś na kształt opony. :)
Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (najlepiej oleju). Uwaga, szybko się smażą. Gotowe posypać cukrem pudrem i wcinać. Ciasto jest doskonałe na pączki

na dobry humor.

Dwóch facetów wpada na siebie w centrum handlowym:
- Och, przepraszam pana!
- Nie, nie, to ja przepraszam. Zagapiłem się, bo wie pan, szukam tu mojej żony.
- Ach tak? Ja też szukam swojej żony. A jak pańska żona wygląda?
- Wysoka, włosy płomienny kasztan, ścięte na okrągło z końcówkami
podwiniętymi do twarzy. Doskonałe nogi, jędrne pośladki, duży biust. Była w spódniczce mini i bluzeczce z pięknym dekoltem. A pańska?
- Nieważne! Szukajmy pańskiej!

Krokiety z jaj

8 ugotowanych na twardo jajek, 2 surowe jajka, 250 ml śmietanki, sól, pieprz 2—3 łyżki masła, 2 łyżki mąki,  2-3 łyżki usiekanego szczypiorku, ½ szklanki przesianej tartej bułki.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietanką i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem. Gęsty sos zdjąć z ognia, przestudzić, dodać usiekane jajka, szczypiorek, wbić 1 surowe jajko i wyrobić masę dodając tyle tartej bułki, aby masa dosko­nale się trzymała. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, panie­rować w rozkłóconym jajku i tartej bułce smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z ryżem i so­sem pomidorowym.
Kotlety z jajek

Cukinia nadziewana mięsem mielonym...

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół litra bulionu (dowolny - u mnie warzywny)
  • 2 - 3łyzki startego żółtego sera
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do doprawienia mięsa
  Cebulę i pieczarki kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewany na patelni nico oliwy i wrzucamy cebulę, smazymy ją, aż sie zeszkli i dorzucamy pieczarki. Posypujemy solą i co jakiś czas mieszamy. Kiedy pieczarki będą miękkie, wyłaczamy i czekamy chwilę, aż ostygną. Mięso doprawiamy, laczymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy. Do środka wkładamy mieso mielone z pieczarkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion tak, żeby przykrył cukinię do połowy wysokości.  Przykrywamy i dusimy przez ok 35 min - do miękkości cukinii. Na koniec posypujemy serem.
Smaczengo!

Jaja w sosie jogurtowym-także dla diabetyków

4 jajka
250 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
pół pęczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku



Wykonanie
Jogurt wymieszać z ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na półmiękko (4-5 minut), zalać zimną wodą by przerwać proces gotowania, obrać, pokroić na pół i podawać polane sosem. © robynmac - Fotolia.com

Czy wiecie że...

ŻELAZKO DŁUŻEJ ZACHOWUJE CIEPŁO, jeśli w czasie prasowania będziemy je odstawiać na cegłę czy kamień, zamiast na drucianą podstawkę.

Sentencja na dziś;

Smutek jest samowystarczalny: by odczuć jednak pełną wartość radości, musisz mieć kogoś, by się nią podzielić.

C-block - We believe