wtorek, 9 lipca 2013
naleśniki jagodowe
· 1 szklanka mleka
·
1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej
· 3-4 krople oleju
· 3 szklanki maki
· 3 jajka
· szczypta soli + 150 ml soku jagodowego
· Wszystkie składniki wymieszać mikserem na
jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano, na
dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Nadzienie
3 szkl jagód
1 duża śmietana lub jogurt naturalny
Cukier
naleśniki faszerowene 2
· 1 szklanka mleka
·
1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej
· 3-4 krople oleju
· 2 plus 1/4 szklanki maki
· 3 jajka
· szczypta soli + 1 łyżka kurkumy
· Wszystkie składniki (łącznie z olejem)
wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na
rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Farsz
50-60 dkg mięsa z kurczaka ugotowanego i pokrojonego na małe
kawałki
2 średnie pory
1 cebula
3 pieczarki pokrojone w drobna kostkę
2 łyżki przyprawy do grosa
garść szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia
Pory pokroić w pół talarki , cebulę w kostkę podsmażyć na
niewielkiej ilości tłuszczu, na lekko złoty kolor, dodać pieczarki dusić pod
przykryciem ok. 8-9 min. Po tym czasie dodać mięso, szczypiorek i przyprawić,-
dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki , zwijać jak
na krokiety. ( ja podałam z sosem śmietanowo-paprykowym.) Smacznego :)
czy wiesz że;
Omlet będzie bardziej pulchny i nie przyklei się do patelni, jeśli do ubitych jajek dodamy łyżeczkę oliwy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)