sobota, 2 marca 2013
zrazy ... po mojemu ;)
ok. 80 dkg łopatki
cebula
cukinia konserwowa
papryka np. czerwona
marchewka
papryka słodka
tymianek
lubczyk
mąka
łyżka śmietany i cukru
sól lub przyprawa typu „kucharek”
tłuszcz do smażenia
kostka rosołowa pieczeniowa
Mięso umyć, osuszyć, pociąć w plastry i rozbić jak na
kotlety ( cieńsze). Każdy płat mięsa posypać przyprawami ( po sporej szczypcie)
i ułożyć warzywa wcześniej pokrojone w paski. Zwinąć w ruloniki , związać np. nicią
lub trzebić wykałaczkami, obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu , na złoty
kolor. W rondelku zagotować 0,7
l wody +kostka pieczeniowa. Do gotującej się wody
przełożyć zraziki , gotować ok. 45 min na średnim ogniu, po tym czasie dodać
śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i cukrem… gotować jeszcze ok. 5-8 min. Podawać
wg uznania.(przed podaniem usunąć wykałaczki lub nici) Smacznego:)
czy wiesz że;
Aby pozbyć się intensywnego zapachu czosnku, należy zjeść jabłko,
pietruszkę (natkę lub kawałek korzenia), surowy bób lub... pogryźć
ziarenka palonej kawy.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)





