Powered By Blogger

środa, 16 października 2013

Sylwia Grzeszczak - Flagi Serc

dżem cukiniowy



3 kg obranej cukinii
75 dag cukru
3 x galaretka pomarańczowa
6 kropli zapachu pomarańczowego
3 łyżeczki kwasku cytrynowego



Cukinie pokroić w kostkę , gotować 15 min . z dodatkiem 6 łyżek wody . Po tym czasie zmiksować . Dodać cukier i ponownie gotować 10 min . Dosypać kwasek cytrynowy ,galaretki i zapach - wymieszać , gotować kolejne 10 min, co chwile mieszając by nie przypalić .  Gorące wkładać do słoików , odstawiać odwracając do góry dnem  .( smak zmieniam używając innej galaretki, np brzoskwiniowej) Smacznego :)

na dobry humor;

Budzi się facet rano na kacu, a tu mu w nogach łóżka siedzi borsuk.
- A Ty kto ?
- Borsuk.
- A co Ty tu robisz ?
- Białe myszki się skończyły. Jestem w zastępstwie.

czy wiesz że;

Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka - nie zetną się wtedy w mało apetyczne skrzepy.

sentencja na dziś;

Lepsza jest dobra nadzieja niż zrujnowana rzeczywistość.