- 1 kg flaków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- ¼ dużego selera
- ½ świeżej czerwonej papryki
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki imbiru
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- 1 kopiasta łyżka majeranku
- 1 i ½ l wywaru wołowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- sproszkowane chili
Świeże flaki dokładnie oczyścić, zalać wrzątkiem i chwilę gotować,
odlać wodę, raz jeszcze zalać wrzątkiem i gotować 10 minut.
Wyjąć flaki z wody, poczekać aż wystygną i pokrajać w cienkie paski.
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć pod gorącą wodą.
Seler pokrajać "w zapałkę", marchew i pietruszkę zetrzeć na bardzo grubym oczku, paprykę pokrajać w cienkie paski.
Flaki zalać wywarem wołowym, włożyć warzywa i wszystkie przyprawy prócz majeranku i natki pietruszki.
Gotować flaki pod przykryciem na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie, tj. około 90 minut.
Z masła i mąki zrobić ciemnozłotą zasmażkę i dodać do zupy.
Wsypać majeranek, zamieszać i podgotować jeszcze 3 minuty.
Podawać:
Posypane drobno usiekaną natką pietruszki ze świeżym pieczywem.
