czwartek, 28 marca 2013
babka wielkanocna
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
ciasto niespodzianka :)
Ciasto biszkoptowe
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
wiśnie i jabłka np z kompotu lub powideł (odsączone)
Jajka z cukrem ubić na puszystą , jasną masę . Dodać mąki z
proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać , wylać na wcześniej przygotowaną
blachę . Ciasto lekko oprószyć mąką ,
poukładać owoce.
Piec 35 min w 180 stopniach .
Masa
2 budynie cytrynowe
300 ml mleka
¾ kostki margaryny
2-4 łyżki soku z cytryny
4 -5 łyżek cukru
Budyń z cukrem ugotować wg przepisu , ale w podanej przeze mnie
ilości mleka . Margarynę utrzeć z 3 łyżkami cukru , stopniowo dodając zimny
budyń i sok z cytryny, dokładnie wymieszać . Taką masę wyłożyć na zimny placek
. Włożyć do lodówki na ok. 1 h . Po tym czasie polać polewą czekoladową ( bardzo cienką warstwę) lub
ozdobić wg uznania .( cisto jest słodko kwaśne... do końca nie wiemy czy jest w nim więcej słodyczy, czy też kwaśnej cytrynki... to jest ta niespodzianka) SMACZNEGO!!
czy wiesz że;
Aby łatwiej pokroić wilgotne, miękkie biszkoptowe ciasta i torty, przed krojeniem należy zanurzyć nóż w ciepłej wodzie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)